Σίγησε ένας γνήσιος ρεμπέτης, που “ανάγκασε” ακόμη και την Eurovision να τον ακούσει…

Πρόσωπα

Έφυγε σήμερα, ξαφνικά, από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, μια σημαντική προσωπικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση και διάδοση του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους,  ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Γεννημένος το 1955, στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες τα μουσικά του ακούσματα ήταν πλούσια και είχαν έντονο Μικρασιάτικο άρωμα. Η αγάπη του για την μουσική τον οδήγησε στο να μάθει να παίζει, εντελώς μόνος του, όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια, από κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, και μπουζούκι μέχρι τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Πέθανε ο ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης | Newsfish.gr

Από  1981 έως το 1978 κατεβαίνει  στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με σημαντικούς μουσικούς του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά αλλά και με πολύ γνωστούς τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία κ.α.

Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Είχε πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και ενώ είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.
Η συμμετοχή του στην Εurovision, το 2013, μαζί με τους koza mostra, με το τραγούδι «Alcohol is free», άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και κατέκτησε την 6η θέση.

Δείτε το βίντεο από τη συμμετοχή του στη Εurovision