Θέλει να κατακτήσει το “φονικό βουνό”… Έτοιμος ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης για την επικίνδυνη αποστολή

Πρόσωπα

Θέλει να επιχειρήσει ορειβατική αποστολή σε μέρος που χαρακτηρίζεται ως «φονικό βουνό»… Ο Αντώνης Συκάρης, ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης δεν δείχνει να πτοείται από τη φήμη της διαβόητης κορυφής Κ2, των 8.611 μέτρων. Και ετοιμάζεται να κάνει Πρωτοχρονιά στα Ιμαλάια, αφού στις 20 Δεκεμβρίου αναχωρεί με προορισμό το Πακιστάν!

Πολλοί διάσημοι ορειβάτες από όλα τα μέρη του κόσμου προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή και δεν τα έχουν καταφέρει, αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και τη δυσκολία. Και είναι μία επικίνδυνη αποστολή γιατί πρώτα από όλα, υπάρχουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει καταγραφεί μέτρηση 103 βαθμών υπό το μηδέν, σύμφωνα με το National Geographic.

Έχουν δοκιμάσει ανεπιτυχώς σπεσιαλίστες στα χειμερινά βουνά, όπως είναι οι Πολωνοί και οι Ρώσοι. Έχει τρομερό αέρα και το βουνό κάνει ένα μικροκλίμα που μειώνει την πίεση. Έτσι είναι σα να ανεβαίνεις σε κορυφή 400 μέτρα πιο ψηλά από αυτό που πραγματικά είναι. Όσο ανεβαίνουν ψηλότερα μειώνεται το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και αυτό κάνει πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια. “Δεν μπορείς να στήσεις ούτε αντίσκηνο, αφού ο πάγος είναι τσιμέντο εκεί, καραμέλα όπως λέμε, και είναι αδύνατον να τον πλησιάσεις”, όπως σημειώνει ο κ. Συκάρης.

Αντώνης Σύκαρης: «Στην ορειβασία δεν υπάρχουν όρια» - WeFit

Στα 58 του χρόνια ο Αντώης Συκάρης έχει κατακτήσει τέσσερις από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Αυτή όμως είναι μακράν η πιο δύσκολη απ΄όλες. Το «Φονικό Βουνό» πήρε αυτή την ονομασία επειδή πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να πατήσουν την κορυφή που κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει σε χειμερινή περίοδο.

Γιατί αυτή είναι για έναν επαγγελματία ορειβάτη η πραγματική πρόκληση, με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας (-103 βαθμοί Κελσίου!) και απίστευτα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Όμως, η διεθνής ομάδα δέκα ορειβατών που συγκροτήθηκε γι΄αυτόν τον σκοπό είναι αποφασισμένη να πετύχει το ακατόρθωτο. Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύνολο επισκέψεων 1,235 , Σήμερα 3