Στους επιστήμονες που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της ηπατίτιδας το Νόμπελ Ιατρικής

Πρόσωπα Υγεία

Η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Σουηδία αποφάσισε να τιμήσει φέτος με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2020, τους Μάικλ Χόουτον, Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις. Πρόκειται για τους τρεις επιστήμονες που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της ηπατίτιδας που μεταδίδεται από το αίμα, ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών. Πρόκειται για το 111ο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, από την απαρχή του θεσμού το 1901.

Ο Χάρβεϊ Άλτερ, έχει ασχοληθεί εκτενώς με μελέτες που σχετίζονται με την ηπατίτιδα και τις μεταγγίσεις αίματος εντοπίζοντας ότι ένας συγκεκριμένος ιός, αυτός της ηπατίτιδας C, ήταν που προκαλούσε στους αιματομεταγγιζόμενους ασθενείς χρόνια ηπατίτιδα. Ο Τσαρλς Ράις με τις έρευνες του απέδειξε πως ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί από μόνος του να προκαλέσει ηπατίτιδα, ενώ ο Μάικλ Χάφτον χρησιμοποίησε μια στρατηγική απομόνωσης του γονιδιώματος του ιού της ηπατίτιδας C.

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Νόμπελ

Η φωτογραφία των επιστημόνων είναι από το Reuters

Σύνολο επισκέψεων 398 , Σήμερα 1