Το «Νταχάου της Μεσογείου»… Από τους πιο μαρτυρικούς τόπους της χούντας των συνταγματαρχών…

Θυμάμαι...

Τη νύχτα της Παρασκευής 21 Απριλίου, σαν σήμερα, δυνάμεις του Στρατού υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μακαρέζο κινούνται προς το κέντρο της Αθήνας, με τεθωρακισμένα και βαρέα οχήματα, καταλαμβάνοντας το Κοινοβούλιο και άλλα δημόσια κτίρια.

Το ίδιο πρωί ανακοινώνεται από το ραδιόφωνο η ανάληψη «τῆς διακυβερνήσεως τῆς χώρας ὑπο τοῦ Στρατοῦ πρὸς σωτηρίαν τῆς πατρίδος». Το πραξικόπημα κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα.

Ένα τυραννικό καθεστώς φόβου και ανομίας, που χαρακτηρίστηκε από την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, με φυλακίσεις, βασανισμούς, εκτοπισμούς και δολοφονίες πολιτών.

Η Γυάρος ή Γυούρα, όπως την ονόμαζαν οι κρατούμενοι, ήταν ένας από τους μαρτυρικούς τόπους εξορίας… Ήταν μια φρικτή εξορία για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που περιορίστηκαν σε ένα νησί το οποίο οι ιστορικοί αποκάλεσαν το «Νταχάου της Μεσογείου».  Υπολογίζεται πως συνολικά πέρασαν από τη Γυάρο περίπου 22.000 εξόριστοι! Σημειώνεται ότι στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 έως το 1961 και από το 1967 έως το 1974.

Οι απόψεις για την προέλευση της ονομασίας της ποικίλουν: από την λέξη «γύαλον», τον κύβο, τον τετράγωνο λίθο. Επίσης, υπάρχει η άλλη άποψη, ότι προέρχεται από το «γύαλον» του Ομήρου, δηλαδή τον μισό θώρακα του οπλισμού.

Με υπουργική απόφαση του 2001 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο

Επισκεφθείτε την ψηφιακή έκθεση «Σκοτεινή Επταετία, 1967-1974: η Δικτατορία των Συνταγματαρχών» στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y4k9beeg  του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων

21 Απριλίου 1967. ΦΕΚ/ Αρ. 58/ «Περί κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν πολιορκίας και αναστολής άρθρων του Συντάγματος»

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο