Πάνω από 150.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες… 47 χρόνια μετά…

Θυμάμαι...

Κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, σύσσωμος ο Ελληνισμός βιώνει ξανά την αποτρόπαιη τουρκική στρατιωτική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, την αφετηρία της βάρβαρης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου.

Τις πρωινές ώρες της 20ής Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑΣ Ι). Είχε προηγηθεί, στις 15 Ιουλίου 1974, το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οργανωμένο από τον «αόρατο δικτάτορα» Δημήτριο Ιωαννίδη, το οποίο προσέφερε στην Τουρκία το πρόσχημα να εισβάλει στη Μεγαλόνησο.

Μετά τη δημιουργία και ενίσχυση του τουρκικού προγεφυρώματος στην Κυρήνεια, το τριήμερο 20-22 Ιουλίου 1974, το δράμα της Κύπρου εντείνεται από την παντελή αδυναμία της Ελλάδας να αντιδράσει.

Η αποτυχία της γενικής επιστράτευσης αποκαλύπτει την κατάσταση διάλυσης στην οποία είχαν περιέλθει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και την πλήρη διπλωματική απομόνωσή του καθεστώτος, παράγοντες που οδήγησαν στη ραγδαία κατάρρευσή του. Ακολούθησε, στα μέσα Αυγούστου, η δεύτερη φάση της εισβολής (επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ), κατά την οποία οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το 36,2% του νησιού, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων) έγιναν πρόσφυγες.

Μπορεί να είναι εικόνα παιδί και εξωτερικοί χώροι

20-22 Ιουλίου 1974. Τούρκοι αλεξιπτωτιστές κατά την πρώτη εισβολή στην Κύπρο (ΑΤΤΙΛΑΣ Ι).

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που περπατούν, τρένο και εξωτερικοί χώροι

Επιστράτευση Ελλήνων εφέδρων μετά την πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΑΤΤΙΛΑΣ Ι), 20-22 Ιουλίου 1974. Φωτογραφία: Βασίλης Καραγεώργος, αναδημοσιεύεται από το Ίδρυμα της Βουλής

Σύνολο επισκέψεων 1,939 , Σήμερα 8