Οι εφημερίδες έγραφαν: “Αυτός ο σεισμός ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών”…

Η Ελλάδα παλιά... Θυμάμαι...

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ου αιώνα, που σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη, συνέβη, σαν σήμερα, ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956 προκαλώντας έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και τεράστιο παλιρροϊκό κύμα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στα νότια της Αμοργού.  Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, «η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών».

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Σαντορίνη, όπου είχε 53 νεκρούς και σοβαρές υλικές ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφριές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Ο ισχυρός σεισμός έφερε τσουνάμι ύψους 25 μέτρων στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού. Τα 20 μέτρα έφτασε στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο ενώ ασθενέστερο ήταν σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου. Η ένταση του ήταν αισθητή μέχρι τη Σμύρνη, ενώ εξασθενημένο έφτασε μέχρι την Καλαμάτα καταστρέφοντας πολλές βάρκες που ήταν αραγμένες στο λιμάνι. Το τσουνάμι όμως έφερε και νεκρό, καθώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο.

Μετά τον σεισμό πολλοί κάτοικοι από τη Σαντορίνη μετακινήθηκαν στην Αθήνα προσπαθώντας να ξαναχτίσουν από το «μηδέν» τη ζωή τους.

2

Σύνολο επισκέψεων 2,171 , Σήμερα 5