Επιστήμονες: Με αυτή τη διατροφή δεν θα σας προδώσει η καρδιά. Τι πρέπει να τρώτε

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων η ενθάρρυνση των ανθρώπων να καταναλώνουν καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και τα ψάρια, θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω της έλλειψης πρόσληψης καλών λιπαρών είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών που βρίσκουμε στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας κ.ά. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Dariush Mozaffarian, του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα στη διατροφή και τους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά προβλήματα σε 186 χώρες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 711.800 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις συνέβησαν σε ένα χρόνο, ή 10,3% όλων των θανάτων από καρδιά παγκοσμίως- λόγω της μειωμένης πρόσληψης καλών λιπαρών, γνωστά και ως ωμέγα-3 και ωμέγα-6.
Συγκριτικά, μόλις το 1/3 αυτού του αριθμού, 250.900 θάνατοι ή 3,6% από τους θανάτους λόγω καρδιάς παγκοσμίως, οφειλόταν στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Μέσα σε όλα, οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι 537.200 θάνατοι το 2010, οφείλονταν στην υπερβολική κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, μέσω επεξεργασμένων τροφών, σε ορισμένες χώρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφή για καρδιά

Το θετικό είναι, βέβαια, ότι από το 1990 μέχρι το 2010, οι θάνατοι από καρδιά, λόγω μειωμένης πρόσληψης καλών λιπαρών, έχουν μειωθεί κατά 9%. Η μείωση, όμως, σε σχέση με την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι μικρή, αφού οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις που οφείλονται σε υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, μειώθηκαν κατά 21%. Στο ίδιο διάστημα, οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις που οφείλονταν στην υψηλή κατανάλωση τρανς λιπαρών αυξήθηκαν κατά 4%.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα οφέλη είναι πολλά όταν κάποιος, για παράδειγμα, αντί για 2 φέτες ψωμί, καταναλώνει μισή φέτα και πολύ ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς. Όλοι πρέπει να αυξήσουν τα καλά λιπαρά στη διατροφή τους, αντικαθιστώντας –ιδανικά- τα ζωικά λιπαρά και τους υδατάνθρακες.
Βάλτε, λοιπόν, για τα καλά το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, το λιναρόσπορο και τα φυτικά έλαια στη διατροφή σας και εξοικειωθείτε με την άσκηση, διατηρώντας ένα υγιές βάρος, σβήνοντας μια για πάντα το τσιγάρο, για μια πιο υγιή καρδιά, που δεν θα σας προδώσει, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Πηγή, Journal of the American Heart Association.