Ότι χρειάζεστε για την καρδιά, την πίεση, το σάκχαρο. Αλλά χρειάζεται και προσοχή στην κατανάλωσή του

Διατροφή

Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Η κατανάλωσή του προστατεύει από παθήσεις της καρδιάς, βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν, ενώ συμβάλλει στα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος. Συγκεκριμένα:

1. Συμβάλει στην αποβολή τοξινών από το αίμα: Οι φυτικές ίνες προάγουν την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι τοξίνες δηλητηριάζουν το σώμα μας και προκαλούν πλήθος συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων είναι η κούραση, η έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας, το αίσθημα ατονίας, το θαμπό δέρμα, ο πονοκέφαλος και οι πόνοι στις αρθρώσεις.

2. Καταπολεμά την υπέρταση: Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).

3. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καταρράκτη.

4. Ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος: Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο που ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Πρισοχή

Όμως όσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό σας, τόσο προσοχή χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλαωσή του. Συγκεκριμένα το κουνουπίδι περιέχει βιταμίνη Κ και τα αντιπηκτικά σκευάσματα (κουμαρόλες, βαρφαρίνες και οι ηπαρίνες) θεωρούνται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ. Να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη βιταμίνης Κ τόσο ευνοείται η πήξη του αίματος που έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της αντιπηκτικής αγωγής.

Επίσης η διάσπαση των σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο μπορούν να προκαλέσουν αέρια και τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά περιέχουν σάκχαρα τα οποία δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα από το σώμα.

Ακόμη, επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αν έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση του ωμού κουνουπιδιού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αν το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.