Μέχρι ποια ηλικία θέλουν να φτάσουν οι Έλληνες. Και ποια ηλικία πιστεύουν ότι θα ζήσουν

Κοινωνία

Ένας στους δυο Έλληνες θεωρεί ιδανική ηλικία που θα ήθελε να φτάσει, τα 103 χρόνια, όπως προκύπτει από Έρευνα Μακροζωίας 2023 που διεξήγαγε η ασφαλιστική εταιρεία ΝΝ.

Από την έρευνα φαίνεται ότι, 103 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία θα ήθελαν να ζήσουν οι Έλληνες, 82 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία πιστεύουν ότι θα ζήσουν, 74 ετών είναι η ηλικία στην οποία κάποιος θεωρείται ηλικιωμένος στην Ελλάδα και 61 ετών είναι η ηλικία στην οποία επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν. Στο μεταξύ, το 69% των Ελλήνων ανυπομονεί να ζήσει περισσότερο και το 50% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι προετοιμασμένος/η ώστε να ζήσει περισσότερο.

Σχετικά με την ψυχική ευεξία, ένας στους πέντε (19%) δηλώνει ότι νιώθει αγχωμένος ή ότι έχει κατάθλιψη τον περισσότερο καιρό, το 82% δηλώνει ότι ζει σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια, από κάποιο χώρο με πράσινο (σημειώνεται ότι για αστικά περιβάλλοντα υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας των ανθρώπων και και το πόσο κοντά στη φυλής είναι το σπίτι τους), το 78% των Ελλήνων αναζητά τρόπους μείωσης του άγχους/ στρες με γνώμονα να ζήσει περισσότερο, το 22% δηλώνει ότι είναι τον περισσότερο καιρό ξέγνοιαστος/η ενώ πάνω από τα μισά νέα άτομα (51%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στους ρυθμούς της σημερινής γρήγορης ζωής. Ταυτόχρονα οι πιο μεγάλες ηλικίες (65 και πάνω) δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από τη ζωή τους καθώς το 37% βαθμολογεί τη ζωή του μεταξύ 8-10 σε κλίμακα με άριστα το 10.

Σε ό,τι αφορά στους κοινωνικούς δεσμούς, ο ένας στους δέκα αισθάνεται μοναξιά (9%) με μεγαλύτερα ποσοστά στους πιο νέους ανθρώπους σε σχέση με τους μεγαλύτερους και στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Πάντως, το 72% των Ελλήνων αισθάνονται ότι είναι μέρος της κοινότητας που ανήκουν και ένας στους τρεις συμφωνεί με την πρόταση «μου αρέσει να πιάνω κουβέντα με αγνώστους που συναντάω κατά τη διάρκεια της ημέρας».