Ένας κορυφαίος ζωγράφος με “βαριά” καταγωγή…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Μορφές” είναι του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφος και εκπροσώπου της Σχολής του Παρισιού, Ντίκου Βυζάντιου. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από παλιά φαναριώτικη οικογένεια, ενώ από την πλευρά της μητέρας του από την οικογένεια Κουντουριώτη. Ήταν δισέγγονος του Δημητρίου Πατρινού, δημάρχου Πατρέων και βουλευτή, τρισέγγονος του Δημήτριου Βούλγαρη, πρωθυπουργού της Ελλάδας, και τετρασέγγονος του Λάζαρου Κουντουριώτη, γερουσιαστή και πλοιοκτήτη.

Το 1951 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στη γκαλερί Ariel. Ακολούθησαν ατομικές παρουσιάσεις τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την Αθήνα, μερικές από τις οποίες προλόγισαν ο Ευγένιος Ιονέσκο, ο Michel Foucault και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Πολυάριθμες είναι επίσης και οι συμμετοχές του σε σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ξεκινώντας από την παραστατική απόδοση με επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή αλλά και το τοπίο, εγκατέλειψε σύντομα τα διδάγματα των δασκάλων του υιοθετώντας ένα προσωπικό ύφος. Αργότερα στράφηκε για ένα διάστημα στην αφηρημένη ζωγραφική, για να επανέλθει στη συνέχεια στην παραστατική απεικόνιση. Εισάγοντας στη θεματογραφία του και τη νεκρή φύση, δημιούργησε συνθέσεις με μια ιδιόμορφη προοπτική που υποβάλλει μία αινιγματική ατμόσφαιρα και ένα προβληματικό χώρο, στον οποίο εντάσσει μορφές με μανιεριστικά χαρακτηριστικά σε παράδοξες θέσεις και στάσεις. Απεβίωσε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας στις 7 Αυγούστου 2007

Το έργο της φωτογραφίας είναι δωρεά Μαριλένας Λιακοπούλου και Αλέξανδρου Λιακόπουλου-Βυζάντιου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 1,699 , Σήμερα 1