Μετά από μελέτη 4 ετών… Για αυτό θα πρέπει να κοιμάστε καλά. Ο σοβαρός λόγος

Υγεία

Μελέτη επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι νέοι που έχουν πιο ευεργετικές συνήθειες ύπνου έχουν σταδιακά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να αποδοθεί σε κακές συνήθειες ύπνου.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 172.321 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν για περίπου 4,3 χρόνια.  Αυτή η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας για να βοηθήσει στη μέτρηση της υγείας του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πέντε διαφορετικούς παράγοντες ποιότητας ύπνου χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία που δημιούργησαν με βάση τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν ως μέρος της έρευνας.

Παράγοντες που περιελάμβαναν ήταν: 1) Η ιδανική διάρκεια ύπνου επτά έως οκτώ ωρών τη νύχτα. 2) Η δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. 3) Η δυσκολία να μείνει κοιμισμένος όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. 4) Η μη χρήση φαρμάκων ύπνου και 5) Η καλή ξεκούραση μετά τον ύπνο τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε παράγοντα εκχωρήθηκε μηδέν ή ένας βαθμός, με μέγιστο αριθμό τους πέντε βαθμούς συνολικά, που υποδεικνύουν την υψηλότερη ποιότητα ύπνου.

Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν 0-1 ευνοϊκούς παράγοντες ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους 5 είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιοδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Μεταξύ ανδρών και γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν και τις πέντε μετρήσεις ποιότητας ύπνου (βαθμολογία 5), το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε ευνοϊκά στοιχεία χαμηλού κίνδυνος ύπνου.