Προσοχή… γιατί πίνοντας τον καφέ σας καταπίνετε και…

Υγεία

Πλέον, πολλοί φίλοι του καφέ έχουν στραφεί μαζικά στην αγορά του αγαπημένου τους ροφήματος από κάποιο κατάστημα εστίασης, είτε παίρνοντας το μαζί τους, είτε κάνοντας παραγγελία για το γραφείο ή το σπίτι. Και βεβαίως ο καφές τοποθετείται σε πλαστικά ποτήρια.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη θερμοκρασία των ζεστών ροφημάτων (καφές, σοκολάτα, τσάι) που τοποθετούνται σε πλαστικά ποτήρια έχει ως αποτέλεσμα να λιώνει κατά κάποιο τρόπο το ποτήρι απελευθερώνοντας πλαστικά σωματίδια τα οποία είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σιτσουάν στη Κίνα επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες μελέτες για την κατανάλωση επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων από όσους πίνουν ζεστά ροφήματα σε πλαστικά ποτήρια και ειδικά εκείνα που είναι κατασκευασμένα από προπυλένιο, ένα θερμοπλαστικό πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στη δημιουργία πλαστικών συσκευασιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι πίνουν ζεστά ροφήματα σε πλαστικό ποτήρι μια φορά την εβδομάδα καταναλώνουν μαζί με το ρόφημα 30-90 χιλιάδες μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως. Όπως είναι ευνόητο όσο αυξάνεται η εβδομαδιαία κατανάλωση ζεστών ροφημάτων σε πλαστικά ποτήρια τόσο αυξάνεται και η ποσότητα πλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει κάποιος.

Μια μελέτη του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας είχε δείξει ότι μέσα στα ροφήματα που περιέχονται σε αυτά τα ποτήρια καταλήγουν περί τα 25 χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικής ύλης, τα αποκαλούμενα μικροπλαστικά, τα οποία φυσικά πίνει κάποιος μαζί με το ρόφημα.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) ανέφεραν πώς όταν σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης τοποθετηθεί ζεστό ρόφημα σε αυτό δεν θα καταλήξουν μερικές χιλιάδες μικροπλαστικά αλλά μερικά… τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια. Η έρευνα έδειξε ότι τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης όταν εκτεθούν σε νερό η θερμοκρασία του οποίου είναι 100 βαθμούς Κελσίου απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο. Πηγές, επιθεώρηση «Hazardous Materials», επιθεώρηση «Environmental Science and Technology».

Διαδώστε το Εδώ ζεις