Έκπληξη επιστημόνων… Τα ίχνη βλαβερής ουσίας που εντόπισαν στα χέρια παιδιών…

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά, ακόμη και εκείνα που ζουν σε σπίτια όπου κανένας δεν καπνίζει, έχουν ίχνη νικοτίνης καπνού στα χέρια…

Τα παιδάκια έχουν την τάση να πιάνουν τα πάντα -χαλιά, τραπέζια, ρούχα, παιγνίδια κ.α.- και μετά να αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπό τους. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα από «τρίτο χέρι» (από «δεύτερο χέρι» είναι όσοι εισπνέουν τον καπνό των άλλων), ερχόμενα σε επαφή με τα απομεινάρια των χημικών ουσιών του τσιγάρου, που μένουν στη σκόνη και πάνω στις επιφάνειες των αντικειμένων.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ανέλυσαν στοιχεία για 504 παιδιά έως 11 ετών και βρήκαν ότι τουλάχιστον το 97% είχαν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους. Μάλιστα, πάνω από το 95% των παιδιών προέρχονταν από «άκαπνα» νοικοκυριά, συνεπώς η έκθεση στη νικοτίνη οφειλόταν είτε σε επισκέπτες καπνιστές, είτε σε επαφή των παιδιών με αντικείμενα εκτός σπιτιού στα οποία είχε επικαθήσει η νικοτίνη.

Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είχαν πιο εμφανή ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους σε σχέση με εκείνα από οικογένειες υψηλού εισοδήματος. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη για προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε άλλους χώρους. Πηγή, αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open»