Θέλουν να μάθουν τα μυστικά που κρύβουν οι χελώνες… Και τους έβαλαν δορυφορικούς πομπούς. Εντυπωσιακές εικόνες

Περιβάλλον

Ομάδα έμπειρων ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε θηλυκές χελώνες, προκειμένου να διερευνηθεί πού πηγαίνουν οι χελώνες στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα από διαδοχικές ωοτοκίες καθώς και σε ποιες περιοχές της Μεσογείου μεταναστεύουν μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χελώνες μπορεί να ταξιδεύουν έως και 4.000 χιλιόμετρα μακριά από το βιότοπό τους.

Υπάρχουν πολλά μυστήρια γύρω από τις θαλάσσιες χελώνες και τη ζωή τους στη θάλασσα που περιμένουν να λυθούν. Ένα παράδειγμα είναι οι αρσενικές θαλάσσιες χελώνες, που είναι λιγότερο μελετημένες από τις θηλυκές και η συμπεριφορά τους δεν είναι γνωστή. Άραγε ζουν στους ίδιους βιοτόπους με αυτούς των θηλυκών; Σε ποιο βαθμό διαμένουν σε άλλες περιοχές που χρειάζονται προστασία;

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανέλαβε μια νέα πρόκληση πρόσφατα και επικεντρώνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητα του σε αρσενικές χελώνες βάζοντάς τους δορυφορικούς πομπούς. Έτσι αναμένεται ότι θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις των επιστημόνων σχετικά με την διαβίωση, την άφιξη και την αναχώρηση αρσενικών χελωνών από βιότοπους αναπαραγωγής και τροφής, καθώς και τα πρότυπα μετανάστευσής τους.

Μαθαίνουμε περισσότερα για τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο

Δύο από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτής της νέας δραστηριότητας: ο βιότοπος αναπαραγωγής του κόλπου της Κυπαρισσίας και ο βιότοπος διατροφής του Αμβρακικού κόλπου. Δορυφορικοί σηματοδότες (δηλαδή ειδικά σχεδιασμένοι πομποί μικρού μεγέθους) προσαρτήθηκαν στο καβούκι των χελωνών και κάθε φορά που αυτές οι χελώνες ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αναπνοή, ο πομπός στέλνει ένα σήμα σε έναν δορυφόρο Argos. Τώρα οι ερευνητές μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τις μετακινήσεις της κάθε χελώνας μέχρι το πολύ 2 χρόνια.

Μαθαίνουμε περισσότερα για τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας σημαντικός βιότοπος διατροφής και ανάπτυξης για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαρκάρει και παρακολουθεί τις θαλάσσιες χελώνες από το 2002. Η δορυφορική σήμανση αρσενικών θαλάσσιων χελωνών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέρος του έργου «Διατήρηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου», που χρηματοδοτείται από το MAVA FOUNDATION για την περίοδο 2020-2022. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου με διαφορετικές δραστηριότητες. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από ΑΡΧΕΛΩΝ. Φωτογράφοι A.Lamaj και Ν. Σιδηροπούλου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις