“Επειδή η σκέψη έχει γίνει είδος πολυτελείας, φαντάζω σαν φιλόσοφος”… Βίντεο εποχής

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Πέρασαν 98 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι. Γεννήθηκε, σαν σήμερα, στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925.

Ο κορυφαίος συνθέτης αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι με την πρωτότυπη μουσική του, συνέδεσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση και το αριστουργηματικό έργο του αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Σε συνέντευξή του ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Δεν είμαι φιλόσοφος, είμαι απλώς ένας ζωντανά σκεπτόμενος άνθρωπος. Επειδή όμως η σκέψη έχει γίνει είδος πολυτελείας, στον καιρό μας φαντάζω σαν φιλόσοφος. Φανταστείτε σε τι κατάντια φθάσαμε να φαντάζω εγώ σαν φιλόσοφος, ενώ έχω απλούστατα κοινό νου».

Και σε ότι αφορά στα τραγούδια, αφοπλιστικά ανέφερε: «Στην εποχή μου τα τραγουδάκια που τραγούδαγε όλος ο κόσμος ήταν ηλίθια και εξακολουθούν να είναι ηλίθια φυσικά. Πάντα είναι ηλίθιο ένα κατασκεύασμα που προσαρμόζεται στις φωνητικές δυνατότητές μας. Το λαϊκό τραγούδι πρέπει να μας εκφράζει… Λοιπόν τα τραγουδάκια που τραγουδάει ο κόσμος είναι βιομηχανικά κατασκευάσματα. Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα. Χωρίς αυτά δε γίνεται να γράψεις μουσική».

”Να’χα το σύννεφ’ άλογο και τ’ άστρι χαλινάρι

Το φεγγαράκι της αυγής να ‘ρχόμουν κάθε βράδυ

Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο ποτέ να μην ξυπνήσω

Γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω”

Τα Λιανοτράγουδα – Ο Μεγάλος Ερωτικός (1972)

Από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε ένα ξεχωριστό τεκμήριο. Πρόκειται για πολιτιστικό ρεπορτάζ στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Έκτακτη Έκδοση», που επιμελείται η Δήμητρα Γκουντούνα, με θέμα τη συναυλία που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στην ακριτική Κόνιτσα τον Αύγουστο του 1991 μαζί με τη Νάνα Μούσχουρη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 1991. Eίχε προηγηθεί η συναυλία του Χατζιδάκι και της Μούσχουρη στο Καστελλόριζο (22 Αυγούστου 1991), που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΕΤ-1. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις στις ακριτικές περιοχές, με τίτλο “Έξω απ’ το Χρόνο”, έσμιξαν ξανά τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Νάνα Μούσχουρη με την τελευταία να ερμηνεύει τραγούδια που είχε πάρα πολλά χρόνια να τραγουδήσει και άλλα που δεν τραγούδησε ποτέ στην Ελλάδα.