Σπάνιο έργο τέχνης “χτύπησε” σε δημοπρασία και απέκτησε η Βουλή των Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Η Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αποκτήματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των διακοσμητικών τεχνών. Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “ανεκτίμητη”, “σπάνια” και “ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος”.

Μετά από μια δεκαετία που είχαν «παγώσει» οι αγορές αποκτημάτων, άρχισε πάλι να εμπλουτίζεται η Συλλογή. Πριν λίγο καιρό σε δημοπρασία, η Βουλή των Ελλήνων απέκτησε τον μικρό (17×32 εκατοστά), αλλά ιδιαίτερα σπάνιο και ενδιαφέροντα πίνακα του Δανού ζωγράφου Peder Mork Monsted (1859-1941), που απεικονίζει ευζώνους και μπάντα στο νότιο προαύλιο των Ανακτόρων.

Θεωρείται μια σπάνια απεικόνιση της πλευράς αυτής του σημερινού Μεγάρου της Βουλής, η οποία δεν φαίνεται εξωτερικά, καθώς είναι το άνοιγμα προς τον Εθνικό Κήπο. Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τον πίνακα το 1892, οπότε και επισκέφθηκε την Αθήνα. Δεν έγινε γνωστό το ποσό που διάθεσε η Βουλή για να τον αποκτήσει…

Στη Συλλογή της Βουλής, η οποία άρχισε να εμπλουτίζεται συστηματικά από το 1995, περιλαμβάνονται περίπου 900 έργα Ελλήνων, αλλά και ξένων καλλιτεχνών, που αφορούν κυρίως θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Κριτήριο για τις επιλογές των έργων αποτέλεσαν η καλή ποιότητα και η εκπροσώπηση των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών στη συλλογή, από τον 19ο αιώνα (Βρυζάκης, Βολανάκης, Αλταμούρας, Γύζης, Λύτρας, Ιακωβίδης, Πανταζής, κ.ά.) έως τη γενιά του ’30 (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Βασιλείου, Τσαρούχης, Γιολδάσης, Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας) και τους σύγχρονους καλλιτέχνες (Καπράλος, Κοντόπουλος, Σπυρόπουλος, Τσίγκος, Καλιγιάννης, Πρέκας, Μυταράς, Ρόρρης, Αργυράκης, κ.ά.).