Τα Επτάνησα έχουν το ζωγράφο τους…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Κέρκυρα” του 1873, είναι του ζωγράφου Χαράλαμπου Παχή, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Επτανησιακής ζωγραφικής Σχολής.

Επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό δημιούργησε έργα αναφερόμενα στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και σε εθνικά γεγονότα των ετών που προηγήθηκαν ή την ακολούθησαν χρονικά ( «Ο χορός του Ζαλόγγου», «Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄», «Η δολοφονία του Καποδίστρια», κλπ ). Ασχολήθηκε επίσης με θέματα λαογραφικού και ηθογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς και με προσωπογραφίες, τοπία και αγιογραφίες. Μεταξύ άλλων, ανέλαβε την αγιογράφηση της ορθόδοξης μητρόπολης του Δυρραχίου της Αλβανίας.

Ο Χαράλαμπος Παχής τιμήθηκε με δύο βραβεία του Ιονίου Κράτους, δύο βραβεία του Βατικανού και με το χρυσό βραβείο της πρώτης έκθεσης στην Κρήτη το 1900. Ο πίνακάς του «Το Αρκάδι» παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου το 1875 κερδίζοντας το “αργυρούν νομισματόσημον β΄τάξεως”. Το 1878 συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με μια τοπιογραφία. Το έργο είναι από τη Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας.

Σύνολο επισκέψεων 1,472 , Σήμερα 3