Μοναδικό έργο τέχνης… Ο τελευταίος πίνακας που “χτύπησε” σε δημοπρασία η Βουλή των Ελλήνων

Εμπνεύσεις... τέχνης

“Aνεκτίμητη”, “σπάνια” και “ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος” χαρακτηρίζεται η συλλογή της Βουλής με έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το έργο της φωτογραφίας είναι μία μοναδική απεικόνιση της Αθήνας, στα 1784, όταν την επισκέφθηκε ο φιλέλληνας κόμης Σουαζέλ Γκουφιέ με τον καλλιτέχνη του Louis Francois Cassas.

Ο  πίνακας αυτός ήταν ο τελευταίος που αγοράστηκε απότη Βουλή των Ελλήνων, όταν “έρεε το χρήμα” το 2009, με πρόεδρο της Βουλής τότε τον Δημήτρη Σιούφα. Πρόκειται για μία αποχρωματισμένη στο χέρι χαλκογραφία του 18ου αιώνα του Λουί Φρανσουά Κασάς με ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς είναι το μοναδικό έργο τέχνης στον κόσμο που απεικονίζει την Αθήνα πριν από την Επανάσταση του 1821.

Μάλιστα, απεικονίζεται ο Γάλλος περιηγητής και φιλέλληνας Σουαζέλ Γκουφιέ στο κέντρο του έργου να μιλά και να δείχνει σε μια μικρή ομάδα Αθηναίων. Για το έργο αυτό υπήρξε ειδική εισήγηση να «χτυπηθεί» στη δημοπρασία του εξωτερικού λόγω της μοναδικότητάς του, ώστε να μην πάει σε κάποια ιδιωτική συλλογή. Άλλωστε το θέμα πληρούσε τα κριτήρια της Βουλής, καθώς απεικονίζεται η προεπαναστατική Αθήνα.