Παγίδα θανάτου τα Ιόνια νησιά για χιλιάδες τρυγόνια. Φτάνουν κατάκοπα και τα “υποδέχονται” με σκάγια

Περιβάλλον

Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν στα νησιά του Ιονίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για τη λαθροθηρία του Τρυγονιού, που μετατρέπει κάθε άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών πουλιών.

Το «ανοιξιάτικο κυνήγι», παράνομο ήδη από το 1985 στη χώρα μας, αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια, μετά το δύσκολο ταξίδι τους: ένα έγκλημα με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα. Ακόμη και αυτή τη στιγμή, οι καταγγελίες που φτάνουν στην Εταιρεία «μαρτυρούν» πως στα νησιά – περάσματα των Τρυγονιών κάποιοι τα υποδέχονται με… σκάγια.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τον έλεγχο και την οριστική λήξη της συστηματικής και παράνομης θανάτωσης τρυγονιών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μας, εξαιτίας αυτής της επιζήμιας και παράνομης πρακτικής, θεωρείται «μαύρη τρύπα» και παγίδα θανάτου για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι και άλλα μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Θέλουν να σώσουν 250.000 τρυγόνια του Ιονίου - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα  Online

Το Τρυγόνι κατά την αρχαιότητα ήταν σύμβολο ομορφιάς, αγάπης και συντροφικότητας. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του είδους έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως Τρωτό είδος στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η αλλαγή στις χρήσεις γης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

Διαδώστε το Εδώ ζεις