Ξεχώριζε από τους Έλληνες ζωγράφους της εποχής του…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ο Περικλής Πανταζής (1849 – 1885), πρωταγωνιστική μορφή του Μοντερνισμού του τέλους του 19ου αιώνα στο Βέλγιο, πέθανε σαν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Περικλής Πανταζής ,

Το έργο “Άρειος Πάγος”, του 1880, είναι του ζωγράφου, Περικλή Πανταζή, ο οποίος σαν σήμερα, 25 Ιανουααρίου 1885, πέθανε στις Βρυξέλλες.

Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και ένας από τους πρωτοπόρους του είδους στο Βέλγιο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ο Πανταζής ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Έλληνες ζωγράφους της εποχής του, μιας και είναι ο πρώτος που ξέφυγε από τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου και που εντάχθηκε στο ανατρεπτικό για την εποχή του κίνημα του ιμπρεσιονισμού.

Το έργο του χαρακτηρίζεται ως πολύμορφο. Ασχολήθηκε κυρίως με την τοπιογραφία (με τα βελγικά τοπία να αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευσης), τις προσωπογραφίες και σε μικρότερο βαθμό με τη νεκρή φύση και την ηθογραφία. Έχει γραφτεί πως «αν δεν πέθαινε νέος και σε ξένη γη, η πρωτοποριακή του επίδραση στην νεοελληνική ζωγραφική θα μπορούσε να ήταν αποφασιστική».

Το έργο της φωτογραφίας παρουσιάζεται στην έκθεση “Παρίσι – Αθήνα. Η Γέννηση της Νεότερης Ελλάδας 1675-1919”, στο Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι.

Σύνολο επισκέψεων 1,546 , Σήμερα 1