Συναγερμός στη Μακεδονία για τα βιζόν… Κτηνίατροι ελέγχουν στις φάρμες τα ζώα αν έχουν κορωνοϊό…

Περιβάλλον

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν σημειωθεί σε εκτροφεία βιζόν σε Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ. Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που διαθέτει φάρμες εκτροφής βιζόν. Στη Σιάτιστα, τη Γαλατινή, τη Εράτυρα της ΠΕ Κοζάνης, καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς, λειτουργούν 90 φάρμες με 1 εκατομμύριο ζώα βιζόν.

Ήδη οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη γραμμή της εκτροφής των μινγκ και είναι σχολαστικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά, όπως σημειώνουν, μπορούν να αρρωστήσουν από Covid μόνο από τον άνθρωπο. Πάντως, μέχρι στιγμής, στις φάρμες εκτροφής ζώων, δεν υπάρχει κρούσμα Covid σε βιζόν.

Οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν στην Ολλανδία | Αυγή

Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της παραγωγής των δερμάτων και οι φάρμες -μετά από πιστοποιημένο αιματολογικό έλεγχο- προχωρούν στη σφαγή των ζώων κρατώντας για την αναπαραγωγή του είδους τους πιο υγιείς γεννήτορες.

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωση του ΠΟΥ είναι ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο, μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

Κλιμάκια κτηνιάτρων πραγματοποιούν συνεχείς εξορμήσεις στις φάρμες, όπου ενημερώνουν για την ενδελεχή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής του προσωπικού και των μέτρων βιοασφάλειας στην παραγωγική αλυσίδα της φάρμας εκτροφής.

Ολλανδία : Καμιά μονάδα εκτροφής βιζόν στη χώρα μετά το 2021 - Σιάτιστα -  Siatista-Info.com