Οι ψυχίατροι μελέτησαν τον Βαν Γκογκ και κατέληξαν… Αυτή η διαταραχή τον οδήγησε στην αυτοκτονία…

Ψυχογραφείν

Προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανές ψυχιατρικές διαταραχές του καλλιτέχνη, ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν πήραν συνέντευξη από ιστορικούς τέχνης, οι οποίοι ήταν γνώστες των 902 επιστολών του καλλιτέχνη, 820 εκ των οποίων είχε στείλει στον αδερφό του Τεό, ενώ μελέτησαν, παράλληλα, τα ιατρικά αρχεία από τους θεράποντες ιατρούς του.

Ο Ολλανδός «μετρ» της τέχνης, ο οποίος δημιούργησε περίπου 900 πίνακες κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυτοκτόνησε το 1890 σε ηλικία 37 ετών, μετά από χρόνια μάχη με την ψυχική ασθένεια. Θεωρείται ότι υπέφερε από έναν συνδυασμό διπολικής και οριακής διαταραχής προσωπικότητας, παρ’ όλο που δεν διαγνώστηκε ποτέ με τις συγκεκριμένες ασθένειες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία, πιστεύουν ότι ο Βαν Γκογκ εκδήλωσε δύο σύντομα ψυχωσικά επεισόδια, τα οποία εικάζουν ότι ήταν ένα είδος παραληρήματος που προκλήθηκε από τη στέρηση αλκοόλ, έπειτα από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αφότου είχε κόψει το αυτί του με ξυράφι, το 1888.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το παραλήρημα προκλήθηκε έπειτα από την αναγκαστική διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ, κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Επίσης, αναφέρουν ότι εμφάνισε αρκετά σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια, κατά τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όπου τουλάχιστον ένα από αυτά είχε ψυχωσικά χαρακτηριστικά.

Στη δίνη της ψυχικής ασθένειας: Η τραγική ιστορία πίσω από την «Έναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ / Life / Woman TOC

Η ερευνητική ομάδα απέκλεισε, επίσης, κάποιες θεωρίες σχετικά με τις υποτιθέμενες ασθένειες του Βαν Γκογκ, διαπιστώνοντας ότι οι εικασίες πώς ο Βαν Γκογκ υπέφερε από σχιζοφρένεια, τη σπάνια μεταβολική διαταραχή πορφυρία και τη δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα, ήταν εξαιρετικά απίθανες.

Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν ότι η υπόθεση ότι ο Βαν Γκογκ έπασχε από επιληψία, μια διάγνωση των θεραπόντων ιατρών του, παραμένει «ανοιχτή για συζήτηση». Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Bipolar Disorders, υποστηρίζει ότι η πιθανή «καμουφλαρισμένη επιληψία» του καλλιτέχνη, γνωστή και ως «εστιακή επιληψία», μπορεί να είχε προκαλέσει ποικίλες εκδηλώσεις άγχους, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.

Στην περίπτωση του Βαν Γκογκ, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης σχετιζόμενης με την κατάχρηση αλκοόλ, τον υποσιτισμό, τη στέρηση ύπνου και την ψυχική εξάντληση.

Γιατί ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του και πού βρίσκεται το διάσημο κρεβάτι του | LiFO

Ωστόσο, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες εξετάσεις, όπως τεχνικές απεικόνισης και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να πουν με βεβαιότητα, εάν όντως υπέφερε από επιληψία.

“Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκλείσουμε με ασφάλεια κάποιες προγενέστερες υποτιθέμενες διαγνώσεις και είμαστε σίγουροι για αρκετές ασθένειες από τις οποίες υπέφερε, ωστόσο ποτέ δεν θα μάθουμε αδιαμφισβήτητα τι ακριβώς συνέβη”, δηλώνει ο Γουίλεμ Νόλεν, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής και συντονιστής της έρευνας. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το psychologynow.gr

https://www.psychologynow.gr/psyxologia-texni/eikastika/9680-psyxotika-epeisodia-logo-sterisis-alkool-einai-i-pithanoteri-diagnosi-gia-ton-van-gogk.html?fbclid=IwAR2x–XwKSnT-QJijtMzCwNK8kHAiy5QU8muccygSjmS2Z7Ey2Ql-eKdYEM

Σύνολο επισκέψεων 453 , Σήμερα 3