Ζωγράφισε, πάνω από 100 πίνακες, ενώ νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Από τα πολύ νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα. Λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο βαν Γκογκ κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο βαν Γκογκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον ζωγράφο Γκωγκέν και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του. Το 1889 εισάγεται στο ψυχιατρικό κέντρο του μοναστηριού του Αγίου Παύλου στον Σαιν Ρεμύ, όπου και παραμένει συνολικά για ένα περίπου χρόνο πάσχοντας από κατάθλιψη. Κατά την παραμονή του εκεί, συνεχίζει να ζωγραφίζει, κυρίως σκηνές από τους κήπους του καθώς και τη γύρω εξοχή.

Οι περισσότεροι από 100 πίνακες που παρήγαγε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο διάσημα έργα του, όπως το «Έναστρη Νύχτα» (The Starry Night)», το οποίο φιλοξενείται από το 1941 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, και το «Ίριδες», το οποίο αγοράστηκε από έναν Αυστραλό βιομήχανο το 1987 έναντι του αστρονομικού ποσού των 53,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 1990, ο πίνακας ανήκει στο Μουσείο J. Paul Getty, το οποίο το αγόρασε χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό το αντίτιμο που κατέβαλε.

Τον Ιούλιο του 1890, ο βαν Γκογκ εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στομάχι στις 27 Ιουλίου, ενώ πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία πυροβολήθηκε από δύο έφηβους. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ποιο ήταν το τελευταίο του έργο, αλλά πρόκειται πιθανά για το έργο με τον τίτλο “Ο κήπος του Ντωμπινύ” ή για τον πίνακα “Σιτοχώραφο με κοράκια”. Συνολικά δημιούργησε σε διάστημα περίπου δέκα ετών περισσότερα από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια.