Από τις μεγάλες πνευματικές μορφές της μεταπολεμικής Ελλάδας… Βίντεο εποχής

Εμπνεύσεις... τέχνης Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου 1985, έφυγε από τη ζωή ο ποιητής, ζωγράφος, σκηνογράφος και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Εγγονόπουλος.

Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Χάρη τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο ποιητικό του έργο, ο Εγγονόπουλος, άνθρωπος με πλατιά κουλτούρα, συγκαταλέγεται στις μεγάλες πνευματικές μορφές της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πίνακές του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Ρόδου, Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Θεάτρου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ποιήματα του Εγγονόπουλου έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, δανικά, πολωνικά, ουγγρικά και τη βενετική διάλεκτο. Επιπλέον έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον Αργύρη Κουνάδη, ο οποίος έγραψε τη μουσική υπόκρουση στο ποίημα Μπολιβάρ για τον δίσκο της εταιρίας Διόνυσος, σε απαγγελία του ίδιου του Εγγονόπουλου.

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη. Παρακολουθούμε τη σύζυγο του Εγγονόπουλου Λένα Εγγονόπουλου η οποία μιλάει για τη σχέση του άνδρα της με την ποίηση και τη ζωγραφική, προβάλλονται λεπτομέρειες από ζωγραφικούς πίνακές του, ενώ ακούγεται ανάγνωση στίχων από την ποιητική σύνθεσή του «Μπολιβάρ» (1944)).