Η κατάθλιψη έφερε πιο γρήγορα το τέλος του…

Πολιτισμός

Σαν σήμερα, το 1890, έφυγε από τη ζωή ο Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ βαν Γκογκ. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αρλ, της Γαλλίας δέχεται και την επίσκεψη του ζωγράφου Γκωγκέν. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο βαν Γκογκ κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο της περιοχής. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο βαν Γκογκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του. Το 1889 εισάγεται στο ψυχιατρικό κέντρο του μοναστηριού του Αγίου Παύλου στον Σαιν Ρεμύ, όπου και παραμένει συνολικά για ένα περίπου χρόνο πάσχοντας από κατάθλιψη.

Τον Ιούλιο του 1890, ο βαν Γκογκ εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στομάχι στις 27 Ιουλίου ενώ πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία πυροβολήθηκε από δύο έφηβους.

Το έργο της φωτογραφίας “Ο Βαν Γκογκ με κομμένο αυτί”, του 1938 είναι του Τάσσου (Αλεβίζος Αναστάσιος) (1914 – 1985), ξυλογραφία. Δωρεά Α. Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου και αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 4,879 , Σήμερα 3