Ίσως το τελευταίο έργο που φιλοτέχνησε ο Γκρέκο λίγο πριν πεθάνει… Δείτε το βίντεο

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, το 1541, γεννιέται ο ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής Αναγέννησης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στον Χάνδακα της Κρήτης, γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco.

Η ημερομηνία γέννησης του προκύπτει όχι από κάποιο επίσημο έγγραφο της εποχής αλλά με βάση μία ιδιόχειρη σημείωση του, σύμφωνα με την οποία το 1606 ήταν 65 ετών.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα, δημιουργώντας τα περισσότερα έργα του στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει το έργο του «Η Συναυλία των Αγγέλων». Αυτός ο παράξενος και τόσο «μοντέρνος» πίνακας αποτελεί το ουράνιο τμήμα ενός «Ευαγγελισμού» που βρίσκεται σήμερα στις συλλογές μιας τράπεζας στη Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία, αν όχι το τελευταίο έργο, που φιλοτέχνησε ο Γκρέκο λίγο πριν πεθάνει στο Τολέδο το 1614.

Ο πίνακας είναι ημιτελής και μας διδάσκει πολλά για την τεχνική του ζωγράφου. Παρατηρούμε ότι οι άγγελοι αυτοί δεν έχουν φτερά. Πρόκειται για τα μέλη μιας ουράνιας ορχήστρας που παίζουν σύγχρονα μουσικά όργανα, όπως εκείνα που είχε δει ο ζωγράφος όσο ζούσε στη Βενετία. Εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Δείτε το βίντεο