Μετά από 80 χρόνια έσπασε το ρεκόρ του η Βούλα Πατουλίδου

Η Ελλάδα παλιά...

Ήταν σκληροτράχηλος και επίμονος από παιδί. Κάποιες φορές ήταν ηθελημένα απόμακρος εξαιτίας της προσήλωσής του στον αγωνιστικό στόχο, αδιάφορος ή έστω συμβιβασμένος με τις απαραίτητες θυσίες σε οικογενειακό και αισθηματικό επίπεδο.

Ο λόγος για τον Κωστή Τσικλητήρα, τον Έλληνα αθλητή στίβου και ποδοσφαίρου, 20 φορές πρώτο πανελληνιονίκη, πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχο πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος. Οι ίδιοι οι συναθλητές του μίλαγαν για τις “σπάνιες ψυχικές αρετές του και τις έξοχες οι σωματομετρικές του ικανότητες”.

Ο Τσικλητήρας κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, το δε χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών ορόσημο σε πλήθος επιπέδων της ελληνικής ολυμπιακής ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός ότι ίδια επιτυχία δεν επαναλήφθηκε στον στίβο παρά 80 χρόνια αργότερα (το 1992, από τη Βούλα Πατουλίδου).

Το ένα χρυσό, τα δύο αργυρά και το ένα χάλκινο μετάλλια τον κατατάσσουν πρώτο στους Έλληνες ολυμπιονίκες με τα περισσότερα στο σύνολο, από κοινού με τον Πύρρο Δήμα (3-0-1) και τον Νίκο Γεωργαντά, επίσης 1-2-1, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν αναγνωρίζει πλέον τα 3 των Μεσοολυμπιακών το 1906).

Σπούδασε λογιστική, αλλά έως τον θάνατό του σε ηλικία 24½ ετών είχε αφιερωθεί στον αθλητισμό. Δημοσίευμα πληροφορεί το αθηναϊκό κοινό περί “κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδος”, αντίθετα ορισμένες μεταγενέστερες πηγές θεωρούν πως η μεταδοτική νόσος προσέβαλε τον οργανισμό πριν μετατεθεί στα Έμπεδα. Πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου του 1913…