Και μετά εξελίχθηκε σε κατεξοχήν «επαναστατική» περιοχή και στέκι διανοουμένων…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από τα Εξάρχεια, το 1887.. Από την πλευρά της Πατησίων στο ύψος του Μουσείου, βλέπουμε την περιοχή των Εξαρχείων, τον Λυκαβηττό, και αριστερά τον Λόφο Στρέφη.

Το νεότερο όνομα της περιοχής προήλθε από κάποιον Ηπειρώτη έμπορο ονόματι Έξαρχο, που στην οδό Θεμιστοκλέους διατηρούσε μεγάλο, για τα δεδομένα της εποχής, κατάστημα γενικού εμπορίου. Αρχικά στη συνοικία αυτή κατοικούσαν οικοδόμοι και τεχνίτες από τις Κυκλάδες.

Στα Εξάρχεια έγινε η πρώτη εξέγερση φοιτητών, τα γνωστά Σκιαδικά, αποτελώντας έτσι ήδη από τότε σημείο αγώνα των φοιτητών. Κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης τα Εξάρχεια αναδείχθηκαν στην κατεξοχήν «επαναστατική» περιοχή. Η έντονη αυτή πολιτικοποίηση έχει προκαλέσει αρκετές φορές εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή.

Στην περιοχή των Εξαρχείων κατοίκησαν και δραστηριοποιήθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα στέκι διανοουμένων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Δημήτριος Φιλιππότης, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Σουρής, του οποίου οι απόγονοι κατοικούν ακόμα και σήμερα, Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, που έμενε στην μπλε πολυκατοικία, Κατίνα Παξινού, Φρέντυ Γερμανός, η τραγουδίστρια Αρλέτα.

Σημαντικό κεφάλαιο επίσης για την περιοχή αποτελούν οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Νικόλας Άσιμος και Κατερίνα Γώγου καθώς όχι μόνο συνέδεσαν την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία με τα Εξάρχεια, αλλά οι δύο από αυτούς (Άσιμος και Γώγου) βρήκαν και τραγικό θάνατο σε αυτή αυτοκτονώντας. Σήμερα διαμένουν στην περιοχή μεταξύ άλλων οι Σταύρος Ξαρχάκος, Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας, Χρήστος Μπουλώτης, συγγραφέας, Γιώργης Χριστοδούλου, τραγουδοποιός κ.α.

Η φωτογραφία είναι του Alfred-Nicolas Normand από το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com