“Υποκλίνεται” και η Ευρώπη σε αυτό το εκλεκτό τυρί… Παράγεται σε μικρές ποσότητες και για λίγες εβδομάδες

Διατροφή

Η ελληνική γη είναι εύφορη και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Η μοναδική ποιότητα πολλών από αυτά οφείλεται στην ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία κάθε τόπου, έτσι ώστε καθένα να θεωρείται ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής από όπου προέρχεται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα προϊόντα αυτά πιστοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Και στον κατάλογο αυτό καταχωρήθηκε το προϊόν τυριού «Τσαλαφούτι», όπως αναφέρεται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Το τσαλαφούτι είναι ένα παραδοσιακό τυρί, με δροσερή γεύση και μαλακή υφή. Πρόκειται για ένα αλειφόμενο, λευκό τυρί, με χαμηλά λιπαρά, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι κρέμα και βούτυρο.

Η γεύση του είναι ευχάριστα αλμυρή, ελαφρώς όξινη και πικάντικη, έχοντας ορισμένες ομοιότητες με το γαλοτύρι, καθώς και με το κατίκι. Χρησιμοποιείται ως άλειμμα στο ψωμί ή στη φρυγανιά, σε σαλάτες και συνδυάζεται με κρεατικά, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε επιδόρπια.

Θεωρείται ως ένα πολύ ιδιαίτερο, εποχικό προϊόν που παράγεται σε μικρές ποσότητες και μόνο για λίγες εβδομάδες ανά έτος. Παρασκευάζεται κυρίως στα Τζουμέρκα και στην Ευρυτανία, από πρόβειο γάλα, από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου (το τελευταίο γάλα της γαλακτικής περιόδου, το οποίο έχει πιο παχύρευστη σύσταση) το οποίο βράζεται και αλατίζεται υπό βρασμό. Στη συνέχεια σκεπάζεται και ψύχεται με νερό για περίπου 20 ημέρες, μέχρις ότου αποκτήσει παχύρρευστη μορφή, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα έχουν καταγραφεί ως ΠΟΠ, εκ των οποίων 33 είδη κρασιών, 20 διαφορετικά τυριά, 19 ποικιλίες ελαιολάδου, 26 λαχανικά, φρούτα και όσπρια, 2 ποικιλίες μελιού, καθώς και το παραδοσιακό αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, ο κρόκος της Κοζάνης και η μαστίχα της Χίου, με τα παράγωγά της (μαστιχέλαιο και τσίχλα).

Σύνολο επισκέψεων 17,908 , Σήμερα 1