Σαν σήμερα στις 12 Μαρτίου 2005 πέθανε ο σημαντικός συνθέτης και στιχουργός Σταύρος Κουγιουμτζής, στα 73 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες.
Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του: “Δεκαοκτώ χρονών πήγα στο ωδείο να μάθω πιάνο. Οι γείτονες έλεγαν: ”Ολόκληρος άντρας δε ντρέπεται; Δεν πάει να κάνει κανένα μεροκάματο, να κάνει καμιά δουλειά, μόνο ασχολείται με τις μουσικές;”. Τα άκουγα αυτά και ντρεπόμουν και αναγκαζόμουν να κρύβω μέσα στο παλτό μου τα βιβλία της μουσικής, για να μη δουν οι γείτονες ότι πάω στο ωδείο…”.
Ο Γιώργος Νταλάρας έχει πει για τον Κουγιουμτζή: “Δεν έγραψε ποτέ κατά παραγγελία και δεν έζησε κατά παραγγελία. Δεν είχε ποτέ την αγωνία και το άγχος της προβολής, ούτε την ματαιοδοξία γιατί γνώριζε την ουσιαστική αξία της μουσικής, του τραγουδιού και του λόγου και μόνο με αυτά τα όπλα πάλευε στην ζωή του”.
Το 1967 ο Σταύρος Κουγιουμτζής έρχεται στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με τη “Μίνως” και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Γιάννη Πάριο. Αυτή την περίοδο έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του: «Πού ‘ναι τα χρόνια», «Να ‘τανε το ’21» – το τραγούδι που τον καθιέρωσε, «Κάπου νυχτώνει», «Όλα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Έτσι ειν’ οι ανθρώποι».
Από το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. βλέπετε παρακάτω αποσπάσματα από την εκπομπή “ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ” (2007) που ήταν αφιερωμένη στο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» (1964), που αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο.
Μέσα από τη μαρτυρία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, συντρόφου του Σταύρου Κουγιουμτζή στη ζωή και στην τέχνη του, πληροφορούμαστε τις συνθήκες δημιουργίας του και την ιστορία της κυκλοφορίας του ενώ σκιαγραφείται το πορτρέτο του σπουδαίου δημιουργού.
Το τραγούδι που τον καθιέρωσε…
Σύνολο επισκέψεων 5,977 , Σήμερα 1