Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης»… Ο ελληνικός λαός την αποχαιρέτησε ως ηρωίδα… Βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1978, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο, η Σοφία Βέμπο. Η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Αποθεώθηκε εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό, που τη θεωρούσε ηρωίδα του…

Ήταν η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης» λόγω των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Το όνομα Βέμπο επέλεξε η ίδια να υιοθετήσει κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, επειδή έτσι (εσφαλμένα) είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπο.

Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τότε, όλες οι επιθεωρήσεις προσάρμοσαν τη θεματική τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επαναγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Σαν σήμερα πέθανε η Σοφία Βέμπο - Ρημάζει το σπίτι της στον Βόλο [εικόνα] - TheNewspaper.gr

Την ίδια εποχή, σε μία συμβολική πράξη, προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές, τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Η εμφάνισή της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για την επάνοδο της Δημοκρατίας, τραγουδώντας Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, / και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά… ήρθε να απαλύνει τις θλιβερές εντυπώσεις από την παρουσία της πάνω στα κακόγουστα άρματα στις φιέστες των συνταγματαρχών λίγα χρόνια πριν στον ίδιο χώρο.

Από το αρχείο της ΕΡΤ θα δείτε αποσπάσματα από το επεισόδιο της σειράς «Εκπομπές που αγάπησα» (1993) του Φρέντυ Γερμανού, αφιερωμένο στην σπουδαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό. Στο απόσπασμα, ο Φρέντυ Γερμανός καταθέτει την προσωπική του εμπειρία με τη Βέμπο. Η ίδια η Βέμπο, μας θυμίζει το πρώτο νούμερο που της έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος στην πρώτη πολεμική επιθεώρηση που ανέβηκε στη σκηνή του “Μουντιάλ”, το 1940.

Διαδώστε το Εδώ ζεις