Δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας; Πως πρέπει να τον διαχειριστείτε. Οι συμβουλές των ψυχολόγων

Ψυχογραφείν

Τις περισσότερες φορές, παρ’ όλο που οι επιλογές που κάνουμε όταν είμαστε θυμωμένοι, μπορεί να μας βασανίζουν αργότερα, δεν είναι εύκολο να απαγκιστρωθούμε από αυτή τη συνήθεια.

Ο θυμός μπορεί να έχει δύναμη, αλλά υπάρχουν υγιείς και μη υγιείς τρόποι για την αντιμετώπισή του: από το να τον αφήσετε να σας ελέγχει έως και να το διαχειριστείτε με έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μία πιο θετική συμπεριφορά. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες κατευθύνσεις για τη χαλιναγώγηση της έντασης του θυμού που μπορεί κάποιες στιγμές να έχετε μέσα σας:

1) Αποδεχτείτε το θυμό

Το να προσποιείστε ότι δεν είστε θυμωμένοι, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνετε σχεδόν ακραία φυσικά σημάδια θυμού, δεν είναι καλό για σας, για το αντικείμενο τους θυμού σας και σίγουρα καθόλου καλό για την αρτηριακή σας πίεση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι η αναγνώριση του θυμού τους είναι το ίδιο με την ανάρμοστη συμπεριφορά εξαιτίας του. Αυτό δεν ισχύει. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντιλήψεις είναι τεράστια.

Αποδεχόμενοι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα ότι νιώθετε ένταση, είτε με τον ίδιο σας τον εαυτό, είτε με το πρόσωπο με το οποίο βρίσκεστε σε σύγκρουση, μπορεί να σας βοηθήσει στην αναγνώριση των συναισθημάτων σας, να αισθανθείτε μεγαλύτερη δύναμη για να βρείτε μία λύση και μπορεί επίσης να μειώσει την εσωτερική σας σύγκρουση.

Π.χ. Ομολογώ ότι έχω αρχίσει να αναστατώνομαι τώρα. Θέλω να επιλύσω το πρόβλημα αυτό και να μην κάνω κάτι που θα μετανιώσω αργότερα. Για αυτό θα προσπαθήσω να ηρεμήσω.

Θυμός : Πώς να ελέγξουμε μια ακραία αντίδραση | Cretalive

2) Αναλύστε το θυμό

Ακόμη προσπαθείτε να αξιολογήσετε τις πράξεις σας για την περσινή χρονιά; Εάν σημειώσετε μερικές από τις σκέψεις σας, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνοντας μολύβι και χαρτί, είτε χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη εφαρμογή, θα κατανοήσετε καλύτερα πώς αυτές συνδέονται με προγενέστερα συναισθήματά σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορείτε να προσδιορίσετε γιατί είστε αναστατωμένοι και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Ίσως το πιο σημαντικό είναι, να μιλάτε για τα συναισθήματά σας με το όνομά τους, κάνοντάς τα πιο απτά και ως εκ τούτου πιο εύχρηστα, κάτι που μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε καλύτερα μέσα στο σύστημά σας.

3) Διοχετεύστε την ένταση του θυμού σε μία μορφή άσκησης

Όπως όλα τα φυσικά σημάδια, έτσι και ο θυμός μπορεί να μοιάζει πολύ και με άλλες μορφές διέγερσης, όπως είναι το άγχος ή ακόμα και ο ενθουσιασμός. Αν προσπαθήσετε να κατευνάσετε αυτές τις φυσικές παρορμήσεις ή να τις αναβάλλετε για κάποια άλλη στιγμή, μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο του θυμού σας.

Αρχίστε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας μέσα από αρκετές μεγάλες και βαθιές ανάσες. Χαλαρώστε τους μύες σας μέσα από το σφίξιμο και χαλάρωμα των χεριών σας και κάνετε μία αργή περιστροφική κίνηση του λαιμού σας. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διέγερση για καλό και όχι για να ξεσπάσετε σε κάποιον, θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Για αυτό, διοχετεύστε το θυμό σας σε μια δραστηριότητα που μπορεί να απελευθερώσει την ένταση όπως είναι το τρέξιμο, το kickboxing, ο χορός ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης. Μια δυνατή κραυγή, μπορεί να είναι επίσης ωφέλιμη, εάν έχετε το πλεονέκτημα να βρίσκεστε μόνοι σας σε ένα χώρο. Αντί να αφήσετε την απογοήτευσή σας να σας κυριεύσει, προσπαθήστε να τη δαμάσετε. Και αν βγει σε ξέσπασμα δακρύων ή ακόμα και σε ένα εκρηκτικό γέλιο, απλά εκφράστε το.4) Ανακαλύψτε τι κρύβεται πίσω από το θυμό σας

Εάν αισθάνεστε ακόμα να «βράζετε από θυμό» από την εν λόγω αλληλεπίδραση με τον συνάδελφό σας ή από τον χλευαστικό τόνο από το άτομο στην ουρά για το λεωφορείο, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Σκέψεις ευγνωμοσύνης ή απλά η εστίαση στα όμορφα πράγματα που έχετε στη ζωή σας, θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να πνίγεστε σε μία κουταλιά νερό.

Μπορείτε επίσης, να επιλέξετε να σκεφτείτε το πρόσωπο εκείνο που νομίζετε ότι σας έχει αδικήσει και να φανταστείτε τις μοναδικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει. Προσπαθήστε να κάνετε σκέψεις ενσυναίσθησης για αυτόν τον άνθρωπο και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσετε το θυμό σας.

Θυμός: Γιατί μερικές φορές χάνουμε τον έλεγχο - seleo.gr

5) Μοιραστείτε το συναίσθημα του θυμού, αλλά επιλεκτικά

Το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν φίλο σας ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που εμπιστεύεστε, μπορεί μερικές φορές να αποβεί καθαρτικό για εσάς. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι για να ακούσουν τα αρνητικά συναισθήματα με ένα υγιές και υποστηρικτικό τρόπο. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι καλοί ακροατές και μπορεί άθελά τους να προσπαθήσουν να καταπιέσουν τα συναισθήματά σας.

Άλλοι, μπορεί να προσπαθήσουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να σας ξεσηκώσουν, όπως κάνει το κοινό σε έναν αγώνα μονομαχίας. Επιλέξτε προσεκτικά τα πρόσωπα με τα οποία θέλετε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.

6) Ενεργήστε μεθοδικά για την προαγωγή της ηρεμίας και της υγείας σας

Αν κάποιος δεν οδηγούσε καλά στην εθνική οδό και σας εκνεύρισε, μπορείτε να το ξεπεράσετε και να προχωρήσετε. Αλλά αν είστε μέρος μιας ανθυγιεινής σχέσης ή το θύμα ενός κατά συρροή δράστη, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να καταστρώσετε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης. Ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με μεθοδικούς στόχους και τα βήματα για να φτάσετε εκεί, μπορεί να σας δώσει μια πολύ σημαντική αίσθηση ελέγχου, να μειώσει το άγχος σας και να διατηρήσετε έτσι την ηρεμία σας.

7) Να είστε σε εγρήγορση

Μερικές φορές κάποια προβλήματα μπορεί να φαίνονται να έχουν επιλυθεί, αλλά η οργή παραμένει ως κατάλοιπο, με τις μορφές της ευερεθιστότητας, της αϋπνίας ή ακόμα και της κατάθλιψης. Η αύξηση της προσοχής σας μέσω της ευαισθητοποίησης σας για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και τα κίνητρα που μπορούν να τα προκαλούν, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αποφυγή μελλοντικών συγκρούσεων. Μπορεί επίσης, να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο θυμός σας οφείλεται σε κάτι βαθύτερο, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για εσάς να το συζητούσατε θεραπευτικά με έναν ψυχολόγο. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/thymos/734-diachiristite-to-thimo-sas-prin-sas-elegxi-ekinos.html

Διαδώστε το Εδώ ζεις