Μην χάσετε ένα μοναδικό θέαμα… Ο “χορός” των δελφινιών μόλις έφυγαν οι τουρίστες από τον Ευβοϊκό κόλπο

Περιβάλλον

Ο κόλπος του Θεολόγου Φθιώτιδας είναι γνωστό καταφύγιο για τα δελφίνια του Ευβοϊκού. Τα πεντακάθαρα ρηχά και ζεστά νερά του σε συνδυασμό με τα κοπάδια από ψάρια που εμφανίζονται συχνά στη περιοχή δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες, προκειμένου να κολυμπούν σε αυτόν αγέλες από δελφίνια σχεδόν καθ’όλη την χρονιά.

Οι χιλιάδες επισκέπτες όμως που κατέκλυσαν τον Θεολόγο, καθώς και τα εκατοντάδες σκάφη που έδεσαν σε αυτόν, απομάκρυναν έστω και για λίγο όπως αποδεικνύουν και οι εικόνες που ακολουθούν τα εκατοντάδες δελφίνια που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτόν. Μόλις κόπασε η πολυκοσμία όμως και τα σκάφη αναχώρησαν από αυτόν, τα δελφίνια με μια επιβλητική και πανέμορφη όπως θα δείτε παρέλαση επέστρεψαν και πάλι πίσω στα αγαπημένα τους ζεστά νερά.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο από την ομάδα του up stories. Η εικόνα είναι πραγματικά καθηλωτική.

Η ονομασία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη δελφίς, που συνδέεται με το δελφύς (“μήτρα”). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως “ψάρι με μήτρα”.

Τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας σφυρίγματα, πλαταγίσματα και άλλους ήχους. Επίσης, χρησιμοποιούν υπέρηχους για ηχοεντοπισμό. Τα μέλη των ομάδων μπορεί να εναλλάσσονται μεταξύ τους, όμως τα δελφίνια μπορούν να οικοδομήσουν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς. Έτσι, θα μείνουν με τα άρρωστα ή τραυματισμένα μέλη της ομάδας, βοηθώντας τα ορισμένες φορές να κολυμπήσουν.

Η αλτρουιστική αυτή συμπεριφορά δεν περιορίζεται στο είδος τους. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δελφινιών που προστατεύουν κολυμβητές από καρχαρίες κάνοντας κύκλους γύρω τους, καθώς και δελφίνια που βοηθούν τις φάλαινες που έχουν εξωκείλει να ξαναβρούν το δρόμο προς τα ανοιχτά.

Τα ζώα αυτά δείχνουν και πολιτιστική συμπεριφορά, κάτι έως τώρα θεωρούνταν ότι είναι αποκλειστικότητα του ανθρώπου. Το 2005 στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε ότι το είδος Ινδίας και Ειρηνικού (Tursiops aduncus) διδάσκει στα νεαρά δελφίνια τη χρήση εργαλείων,  συγκεκριμένα κομματιών σπόγγου που τοποθετούν στο ρύγχος τους προκειμένου να το προστατέψουν κατά το κυνήγι. Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα παρατηρήθηκε στα ποταμίσια δελφίνια της Βραζιλίας, όπου μια μελέτη διαπίστωσε πως τα αρσενικά δελφίνια κουβαλούν κλαδιά και κομμάτια φυτών για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.

Ως θεραπεία 

Δελφίνια έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτη για τυχόν θετικές επιδράσεις της αλληλεπίδρασης με δελφίνια στη θεραπεία ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα και με αναπτυξιακές δυσκολίες, για παράδειγμα στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, η έρευνα δέχθηκε κριτική.

Στρατιωτική χρήση 

Οι στρατοί πολλών χωρών χρησιμοποιούν τα δελφίνια για τη διάσωση αγνοουμένων ή παγιδευμένων ανθρώπων. Ωστόσο, η χρήση τέτοιων στρατιωτικών δελφινιών τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ κυκλοφόρησαν φήμες ότι εκπαιδεύονταν από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό να σκοτώνουν Βιετναμέζους δύτες. Το 2000 έγινε γνωστό ότι δελφίνια που εκπαιδεύονταν από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πωλήθηκαν στο Ιράν.

Στην τέχνη

Τα δελφίνια αποτελούν δημοφιλές μοτίβο στην τέχνη, που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Παραδείγματα αποτελούν το Σιντριβάνι του Τρίτωνα του Μπερνίνι.

Διαδώστε το Εδώ ζεις