Η σιωπηλή νόσος “χτυπά” κυρίως γυναίκες… Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Υγεία

Οι επιστήμονες ανησυχούν με την αύξηση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των οποίων είναι οστεοπορωτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 7%, ενώ την επόμενη πενταετία, σε χώρες με γερασμένο πληθυσμό αναμένεται να εκτιναχθεί. Η οστεοπόρωση, η οποία συχνά ονομάζεται και σιωπηλή νόσος, είναι μία συστηματική πάθηση κατά την οποία υπάρχει απώλεια οστικής μάζας, αλλά και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών εκτιμά ότι κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, συμβαίνουν 9.000.000 οστεοπορωτικά κατάγματα, αν και ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος λόγω του ότι πολλά από τα κατάγματα δεν διαγιγνώσκονται. Από τα κατάγματα αυτά τα συχνότερα εντοπίζονται στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και στο βραχιόνιο. Το 61% συμβαίνουν στις γυναίκες. 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες, άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποιου είδους κάταγμα στην ζωή τους. Για τον λόγο αυτό προτείνεται προληπτικά οι γυναίκες στην ηλικία των 45 χρόνων και οι άνδρες των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε έλεγχο για οστεοπόρωση.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων που πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.

Τα κατάγματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, και δη τα οστεοπορωτικά στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς, όπως έντονο πόνο, απώλεια ύψους, κύφωση, παρατεταμένο κλινοστατισμό, ακόμα και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας σε ακραίες περιπτώσεις.

Η θεραπεία των καταγμάτων εξατομικεύεται και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Ο σκοπός είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον έντονο πόνο και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίησή του.