Επισκεφθείτε άφοβα την αρχαία Δωδώνη. Και αν “πέσουν” κεραυνοί, υπάρχει χώρος για την προστασία σας

Πολιτισμός

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την προμελέτη για τη χωροθέτηση και κατασκευή στεγάστρου αντικεραυνικής προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης με σκοπό την προστασία των επισκεπτών σε περίπτωση κεραυνικού συμβάντος.

Η λύση προκρίνει την προσθήκη ενός στεγάστρου καταφυγής των επισκεπτών σε περίπτωση κεραυνικής δραστηριότητας για την ενίσχυση της υφιστάμενης αντικεραυνικής προστασίας που παρέχει ο χώρος στα κτίρια εξυπηρέτησης κοινού και προσωπικού. Περιλαμβάνει την πορεία των επισκεπτών από την περιοχή της εισόδου μέχρι την ιερά οικία στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου, το κοίλο και την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, την περιοχή του σταδίου καθώς και τη δευτερεύουσα πορεία επισκεπτών προς τη δυτική στοά.

Το στέγαστρο χωροθετείται στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, περίπου στη μέση του συνολικού μήκους της διαμορφωμένης διαδρομής των επισκεπτών. Είναι ελάχιστα ορατό από το θέατρο, ενώ προσφέρει θέαση του μνημείου. Με την εγκατάσταση της κατασκευής και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, ο αριθμός των επισκεπτών που θα μπορούν να προστατευτούν σε στεγασμένο χώρο από άμεσο κεραυνικό πλήγμα, ανέρχεται σε 215 άτομα. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες για την ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Σύνολο επισκέψεων 3,583 , Σήμερα 3