Λύθηκε ένα μυστήριο 130 χρόνων… Αυτός είναι… ο τρελός που ζωγράφισε την “Κραυγή”…

Πολιτισμός

Μετά από 130 χρόνια από τη δημιουργία του έργου, λύθηκε το μυστήριο που σκέπαζε τον γνωστό πίνακα «Κραυγή» του Edvard Munch εξαιτίας μιας μικρής φράσης που ήταν γραμμένη πάνω στον καμβά. Σύμφωνα με το bbc.com, η γραμμένη με μολύβι φράση στην πάνω αριστερή πλευρά του πίνακα: «Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει» είχε προκαλέσει τριβή και διαφωνίες ανάμεσα σε ζωγράφους και καλλιτέχνες, καθώς υπήρχαν δύο σενάρια: είτε ότι την είχε γράψει ο ίδιος ο ζωγράφος, είτε ότι ήταν αποτέλεσμα βανδαλισμού.

Το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας επιβεβαίωσε ότι η επιγραφή έγινε από τον ίδιο τον ζωγράφο. Το μουσείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λέξεις γράφτηκαν από τον Munch, αφού χρησιμοποίησε τεχνολογία για να αναλύσει το χειρόγραφο και να το συγκρίνει με τα δικά του ημερολόγια και γράμματα.

Το έργο απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Είχε προκαλέσει έντονη κριτική εκείνη την εποχή, μαζί με δημόσιες εικασίες σχετικά με την ψυχική υγεία του ζωγράφου.

Τόσο ο πατέρας όσο και η αδερφή του Munch υπέφεραν από κατάθλιψη και τελικά ο Munch νοσηλεύτηκε μετά από μια νευρικό κλονισμό το 1908. Η μητέρα και η μεγαλύτερη αδερφή του πέθαναν πριν ο καλλιτέχνης γίνει 14 ετών, ο πατέρας του πέθανε 12 χρόνια αργότερα και μια άλλη αδελφή έγινε δεκτή σε άσυλο, καθώς υπέφερε από διπολική διαταραχή.

Σύνολο επισκέψεων 536 , Σήμερα 1