Εδώ, επί εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα, σμίλεψε τον βράχο… Εκπληκτικές εικόνες

Ο τόπος μας

Το “Σπήλαιο Αφαίας” είναι ένα εντυπωσιακό, δαιδαλώδες σπήλαιο, που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω, απέναντι από τον οικισμό της Αφαίας.

Η είσοδος του είναι μικρή, κάπως στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτός από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο.

Το Σπήλαιο Αφαίας εξερευνήθηκε την τελευταία διετία από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα της Αττικής.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο στην Αττική που ανακαλύφθηκε από δύο μαθητές

Ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν ένα πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο. Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε αυτήν την ομορφιά.

Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σεισμικότητα της περιοχής, αλλά και η φύση των πετρωμάτων δημιούργησαν αυτά τα κοιλώματα και οι διαβρωμένοι βράχοι σχημάτισαν την αξιοθαύμαστη αυτή φυσική διακόσμηση του σπηλαίου. Στην τελευταία αίθουσα υπάρχουν επίσης μοναδικής ομορφιάς ελικτίτες.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΑΙΑΣ - YouTube

Οι πολλές κατακρημνίσεις κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή του και ακόμη πιο δύσκολη την χαρτογράφηση. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί μόνο τα τρία τέταρτα του σπηλαίου. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση.

Παρά την εξαιρετική ομορφιά του δεν θεωρείται αξιοποιήσιμο για επισκέψεις κοινού, λόγω της μεγάλης κλίσης.