Ξέρετε που είναι τα Τζιερτζίδικα στην Αθήνα; Σίγουρα έχετε περάσει…

Η Ελλάδα παλιά... Ο τόπος μας

Οι παλιοί Αθηναίοι “τρελαινόντουσαν” να δίνουν προσωνύμια και παρατσούκλια σε διάφορες περιοχές. Έτσι απέκτησε πολλά ονόματα και η πασίγνωστη πλατεία Μοναστηρακίου. Και ένα από τα παρατσούκλια της περιοχής είναι το «Τζιερτζίδικα». Προέρχεται από τη λέξη Τζιέρι που σημαίνει συκώτι, σπλάχνο. Ασφαλώς, θα έχετε ακούσει την έκφραση «μου ΄πρηξες το τζιέρι» αντί του «μού ΄πρηξες το συκώτι». Είναι τα εντόσθια που τηγάνιζαν μικρές ταβερνούλες που γέμιζαν την περιοχή, όπως σήμερα τα σουβλατζίδικα.

Επίσης έδωσαν στην περιοχή και το όνομα «Αμπατζήδικα». Το οφείλει στα μαγαζιά με τα υφάσματα που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το οποία λέγονταν και αμπάδες.

Ακόμη, επί Όθωνος, υπήρχε πολύ κοντά στην πλατεία στρατώνας, εξ ου και η άλλη ονομασία της περιοχής, «πλατεία της Παλιάς Στρατώνας».

Η Πλατεία Μοναστηρακίου πήρε το όνομά της  από την παλιά εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αθήνας, που βρίσκεται χτισμένη επί της πλατείας, και παλαιότερα ήταν μετόχι μοναστηριού και συγκεκριμένα, της Μονής Καρέα στον Υμηττό.

Μοναστηράκι, μία πολυπολιτισμική περιοχή