Εντυπωσιακό εύρημα… Ανακάλυψαν πάπυρο ηλικίας 2.000 ετών γραμμένο στα ελληνικά…

Πολιτισμός

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα ενός βιβλικού πάπυρου, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Τα τμήματα του παπύρου ηλικίας 2.000 ετών (χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.) είναι γραμμένα στα ελληνικά και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά. Τα κομμάτια περιλαμβάνουν στίχους από τα βιβλία των Ζαχαρία και Ναούμ και αποτελούν μέρος των κειμένων που είναι γνωστά ως το «Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών».

Ο συγκεκριμένος πάπυρος ανήκει στα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» που εντόπισαν το 1947 Βεδουίνοι βοσκοί στις σπηλιές του Κουμράν, περίπου 20 χλμ. ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Η συλλογή αυτή, η οποία περιλαμβάνει κείμενα που ανακαλύφθηκαν αλλού κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας, δίνει μια εικόνα της εβραϊκής κοινωνίας και θρησκείας πριν και μετά την εποχή του Ιησού.

Μαζί με τα κομμάτια του παπύρου βρέθηκαν και άλλα ευρήματα τα οποία είχαν διατηρηθεί εξαιτίας του ζεστού και ξηρού αέρα της ερήμου της Ιουδαίας και περιλαμβάνουν τον μερικώς μουμιοποιημένο σκελετό ενός παιδιού 6.000 ετών και ένα άριστα διατηρημένο υφαντό καλάθι που χρονολογείται 10.500 χρόνια πριν. Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ πιθανότατα πρόκειται για το παλαιότερο στον κόσμο.

Σύνολο επισκέψεων 1,564 , Σήμερα 1