Γιατί οι επιστήμονες προτρέπουν να τρώτε κάθε ημέρα αυτό το λαχανικό

Διατροφή

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που παρουσιάζουν μία αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, σε αντιοξειδωτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και φυτικές ίνες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Και ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά είναι τα σπαράγγια για τα οποία γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία τους για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές τους ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά τους.

Περιέχουν βιταμίνες C και K είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ενώ διαθέτουν και το αντιοξειδωτικό «κερκετίνη», η οποία θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης έχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου και περιορίζουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα σπαράγγια μας προσφέρουν το αμινοξύ «ασπαραγίνη», γεγονός που τα καθιστά ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών και του φουσκώματος.

Έρευνες επιστημόνων έχουν βρει ότι βοηθούν να αντιμετωπίσετε το hangover. Μελέτη έδειξε ότι τα μέταλλα και τα αμινοξέα των σπαραγγιών προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες του αλκοόλ.

Είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ. Ωφελούν ιδιαίτερα τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα φολικού οξέος επί ένα χρόνο πριν τη σύλληψη, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης κατά 50% συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν φολικό οξύ.

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα σπαράγγια έτσι ώστε να διατηρήσετε τα θρεπτικά τους συστατικά είναι να τα σοτάρετε ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό.