Ποια γυμναστική… Με αυτό το μπαχαρικό θα χάσετε περισσότερα κιλά και λίπος μέχρι να πείτε… κύμινο

Διατροφή

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος μέσα από τη γυμναστική ή κάποιες εξαντλητικές δίαιτες. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος, πιο εύκολος και επιστημονικά αποδεδειγμένος για να χάσετε βάρος και λίπος. Και, ίσως, βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Ο λόγος για το κύμινο. Αν και υπάρχουν αποδείξεις πως το κύμινο βοηθάει την πέψη, σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το μπαχαρικό αυτό σε βοηθάει να χάσεις και βάρος.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Shahid Sadoughi στο Ιράν, έδειξε ότι το κύμινο όχι μόνο μειώνει με φυσικό τρόπο το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κάψει μέχρι και 3 φορές περισσότερο λίπος.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών, τις οποίες χώρισαν σε 2 ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή και μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά κατά 500. Αλλά τα μέλη της 2ης ομάδας, εκτός από αυτό, είχαν οδηγία να καταναλώνουν 3γρ κύμινο ανακατεμένο μέσα σε 140γρ γιαούρτι καθημερινά (η 1η ομάδα έτρωγε το γιαούρτι σκέτο). Διαπίστωσαν ότι μετά από 3 μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν και κύμινο έχασαν 3 φορές περισσότερο ποσοστό λίπους. Επίσης, υπήρχαν και άλλα οφέλη. Τα μέλη της 2ης ομάδας μείωσαν κατά 23 μονάδες τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους, ενώ οι γυναίκες στην 1η ομάδα μόλις 5 μονάδες. Το ίδιο συνέβη και με την “κακή” χοληστερόλη (LDL), η οποία μειώθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες στα μέλη της 2ης ομάδας, έναντι μόλις 0,5 μονάδας στα μέλη της 1ης ομάδας.

Αδυνάτισμα μέχρι να πεις… κύμινο! | Typosthes

Και άλλα οφέλη

Το κύμινο είναι επίσης ωφέλιμο για το μυαλό, καθώς ορισμένα συστατικά που περιέχει εμποδίζουν τις αλλαγές που προκαλεί το άγχος στον εγκέφαλο. Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν 100 ή 200 ή 300 mg κύμινο, ανά κιλό σωματικού βάρους, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις. Όσο περισσότερο κύμινο είχαν καταναλώσει, τόσο λιγότερο στρεσαρισμένοι ένιωθαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Στα πιο γενικά οφέλη του κύμινου συμπεριλαμβάνεται η υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, 2,8mg ανά 2 κ.γ., που αντιστοιχεί στο 16% της ημερήσιας σου ανάγκης από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Περιέχει επίσης 7% της συνιστώμενης κατανάλωσης μαγγανίου, ενός σημαντικού μετάλλου για την υγεία και την ανάπλαση των οστών σου. Το κύμινο χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό, ως χωνευτικό, καθώς επίσης και για την αύξηση του σιδήρου στο αίμα στην αναιμία και τη μείωση των συμπτωμάτων στο κοινό κρυολόγημα.

Από τους αρχαίους χρόνους

Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Ανασκαφέντες σπόροι στην Ινδία, έχουν χρονολογηθεί από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Επίσης οι σπόροι του κύμινου έχουν αναφορές σε αρκετές κοινωνικές τάξεις του Νέου Βασιλείου, σε αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων Αιγυπτίων. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση.

Το κύμινο ήταν στην αρχαία Κρήτη ένα σημαντικό μπαχαρικό για τον Μινωικό πολιτισμό. Ιδεογράμματα για το κύμινο, εμφανίζονται σε αρχεία Γραμμικής Β, όπου τεκμηριώνονται στις αποθήκες των Μινωικών παλατιών, κατά την τελευταία περίοδο του Μινωικού πολιτισμού.