Λύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ποια τροφή καλύπτει την οσμή του σκόρδου που φάγατε

Διατροφή

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο για να εξουδετερωθεί η μυρωδιά του σκόρδου. Οι επιστήμονες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του πανεπιστημίου, δοκίμασαν τις ικανότητες του γιαουρτιού και των επιμέρους συστατικών του (νερού, λιπαρών και πρωτεΐνης) για να δουν πώς αντιδρά το καθένα στη μυρωδιά του σκόρδου.

Ανακάλυψαν ότι τόσο τα λιπαρά, όσο και η πρωτεΐνη ήταν αποτελεσματικά στην παγίδευση των οσμών του σκόρδου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «μία σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος».

Από τα πειράματά τους διαπίστωσαν ότι τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού εξάλειψαν τις οσμές στο ωμό σκόρδο, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό.

Οι πρωτεΐνες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν διαφορετικές μορφές ορού γάλακτος, καζεΐνης και πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες ήταν όλες αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς του σκόρδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να παγιδεύουν τα πτητικά μόρια πριν αυτά βγουν στον αέρα. Ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης μικκυλίου καζεΐνης – ορού γάλακτος είχε την καλύτερη απόδοση.

Τα ευρήματα αποτελούν τη βάση για μελλοντικές μελέτες σχετικά με πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής από την κατανάλωση σκόρδου.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως το ελληνικό γιαούρτι, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το απλό πλήρες γιαούρτι, που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να απαλλαγεί κάποιος από την δυσάρεστη αναπνοή που αφήνει η κατανάλωση σκόρδου.

Τα γιαούρτια με γεύση φρούτων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά. Αυτό που έχει σημασία είναι το γιαούρτι να καταναλωθεί αμέσως μετά το σκόρδο για να έχει αποτέλεσμα. Πηγή επιστημονική επιθεώρηση Molecules.