Απόφαση που θα σώσει από το θάνατο 1 εκατομμύριo υδρόβια πουλιά, κάθε χρόνο

Και όμως συμβαίνει...

Απαγορευμένη είναι από χθες η χρήση μολύβδινων σκαγιών σε 30 χώρες της Ευρώπης! Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τη Φύση, τους υγρότοπους…

Το μέτρο μπορεί να σώσει έως και 1 εκατομμύριo υδρόβια πουλιά ετησίως και μεγάλο αριθμό πτωματωφάγων και αρπακτικών ειδών που καταλήγουν από δηλητηριασμένη λεία, ενώ αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη και για την ανθρώπινη υγεία.

Η χρήση μολύβδινων σκαγιών σε υγροτόπους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε ετήσια βάση, έως και 5.000 τόνοι σκαγιών μολύβδου καταλήγουν, λόγω του κυνηγιού, στο νερό και το έδαφος των ευρωπαϊκών υγροτόπων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον ασφαλείς και οικονομικά προσιτές επιλογές (π.χ. ατσάλινα σκάγια). Υδρόβια πουλιά που αναζητούν τροφή στον πυθμένα, όπως τα Φοινικόπτερα ή καταναλώνουν χαλίκια για τη διευκόλυνση της πέψης τους, όπως κύκνοι, πάπιες και χήνες , είναι τα πιο συχνά θύματα μολυβδίασης.

Στην Ελλάδα η χρήση σκαγιών μολύβδου για τη θήρα πουλιών σε υγροτόπους απαγορεύεται από το 2013, η χώρα μας όμως, μία δεκαετία μετά, παραμένει ανέτοιμη να εφαρμόσει την απαγόρευση, ενώ υδρόβια πουλιά συνεχίζουν να δηλητηριάζονται από μόλυβδο κάθε χρόνο στους ελληνικούς υγροτόπους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δηλητηρίαση 30 Φοινικόπτερων (Φλαμίγκο) στο Δέλτα Αξιού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις