Έτσι δεν κάνετε τίποτα… Πόση ώρα πρέπει να μείνετε στη θάλασσα για να ωφεληθεί η υγεία σας

Και όμως συμβαίνει... Υγεία

Αλήθεια πόσες φορές έχουμε ακούσει από τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας, όταν είμασταν μικρά παιδιά ότι το καλοκαίρι πρέπει να κάνουμε πολλά μπάνια στη θάλασσα για να μην αρρωσταίνουμε το χειμώνα;

Είναι όμως αλήθεια αυτό ή είναι ένας ακόμα μύθος που περνάει από γενιά σε γενιά;

Πράγματι, το θαλασσινό νερό περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο βρίσκονται σε ίσες αναλογίες στο θαλασσινό νερό και στο αίμα των ανθρώπων.

Ωστόσο, οι γρήγορες και αναζωογονητικές βουτιές στη θάλασσα δεν αρκούν για να απορροφήσει ο οργανισμός μας τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού νερού. Η διαδικασία απορρόφησης γίνεται μέσω του δέρματος και απαιτεί την παραμονή μας στη θάλασσα για τουλάχιστον 12 λεπτά. Η θαλασσοθεραπεία εξισορροπεί το σώμα λόγω μιας διαδικασίας που συμβαίνει φυσικά σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, γνωστή ως ωσμωτική απορρόφηση. Μέσα από αυτό, η ροή του νερού περνά με διάχυση, και μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη, από περιοχές όπου το νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερη καθαρότητα και χαμηλή συγκέντρωση αλάτων, σε περιοχές όπου η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη. Αυτό επιτρέπει στα δύο μέσα να εξισορροπούν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε πολλά οφέλη για την υγεία», εξηγούν οι επιστήμονες οι οποίοι προτείνουν να κολυμπάμε έως και 20 λεπτά.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο για την ώσμωση παίζει και η θερμοκρασία.

«Για να πραγματοποιηθεί η ωσμωτική απορρόφηση και για να διεισδύσουν στο δέρμα οι ουσίες που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, απαιτείται θερμοκρασία μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Αυτή είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως η διαδικασία λαμβάνει χώρα φυσικά», όπως επεσήμαναν.

Επομένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κολυμπάμε και να μην καθόμαστε κάτω από τον ήλιο με τις ώρες.

Διαδώστε το Εδώ ζεις