Τερμάτισε… άρα ζει. Ο νικητής του μαραθωνίου στην πιο κρύα πόλη του κόσμου…

Και όμως συμβαίνει...

Μαραθώνιος 42 χιλιομέτρων διεξήχθη στο Οίκακον της Γιακούτια στην ανατολική Σιβηρία. Η θερμοκρασία στο δρόμο έπεσε στους -54,9°C.

Στη φωτογραφία είναι ο νικητής του μαραθωνίου στον τερματισμό…

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες και μάλιστα είναι η πιο κρύα μεγάλη πόλη στον κόσμο. Στην πόλη αυτής της Σιβηρίας η θερμοκρασία πέφτει πολύ, φτάνοντας τους -50 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο, αλλά μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους -70…

Όπως λένε οι κάτοικοι «πέντε έως δέκα λεπτά στον καθαρό αέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν κόπωση, πόνο στο πρόσωπο και πόνους στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών”. Κάτοικοι μαζεύουν πάγο, προκειμένου να αποθηκεύσουν πόσιμο νερό για να έχουν τον χειμώνα, επειδή υπάρχει ένα παχύ στρώμα σκληρού πάγου και οι σωλήνες παγώνουν τον χειμώνα.

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αφήνουν επίτηδες τους κινητήρες να λειτουργούν συνεχώς τον χειμώνα, καθώς διαφορετικά θα καταστρέφονταν λόγω των εξωτερικών θερμοκρασιών ή έστω δεν θα ξεκινούσαν νωρίς το πρωί σε θερμοκρασίες κάτω από -50 °C, αν και αυτή η επιλογή συνεπάγεται τεράστια κατανάλωση καυσίμων και άρα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σχολεία παύουν να λειτουργούν μόνο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -45 °C

Από την άλλη, οι θερμοκρασίες στο Γιακούτσκ τον Ιούλιο συχνά υπερβαίνουν τους 30 °C, δημιουργώντας έτσι ρεκόρ για το εύρος θερμοκρασίας, πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου, μολονότι απέχει ελάχιστα, μόλις 450 χιλιόμετρα, από τον αρκτικό κύκλο. Το Γιακούτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη χτισμένη σε συνεχές μόνιμα παγωμένο έδαφος.