Αφίχθη στην Ελλάδα ένας διάσημος αλλά και από τους πιο αποκρουστικούς πίνακες στον κόσμο…

Πολιτισμός

Αφίχθη στο Μουσείο Ακρόπολης ο διάσημος πίνακας «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του» του Peter Paul Rubens, από το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, και πήρε τη θέση του για την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου.

Ο ανθρώπινος νους έδωσε, μέσω του μύθου, μορφή σε ό,τι φοβόταν. Πώς να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό που δε γνωρίζεις; Έτσι πλάστηκε ο Κρόνος. Μία μορφή τρομερή, ένας Τιτάνας με απόλυτη κυριαρχία. Ένας χρησμός όμως τον κυνηγούσε: ένα από τα παιδιά του θα του έπαιρνε το θρόνο.

Γι΄αυτό, τα δολοφονεί όλα. Στον πίνακα του Ρούμπενς φαίνεται η μανία αλλά και η απέχθεια του Τιτάνα για την αποτρόπαια πράξη του. Όμως δεν έχει περιθώρια επιλογής. Τα παιδιά του, νομοτελειακά, πρέπει να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου, Νίκο Σταμπολίδη, “εδώ προσωποποιείται ο χρόνος που τρώει τα παιδιά του, όλους εμάς, ακόμα και τους θεούς”. Και προσθέτει: “Πώς καταλαβαίνω τον χρόνο; Ως Κρόνο που τρώει το παιδί του. Δεν είναι μόνο θέμα ενδοοικογενειακής βίας ή εξουσίας, είναι κάτι αναπόφευκτο, δεν μπορεί να γλιτώσει κανένας από αυτόν”.