Μήπως βλέπετε και εσείς ένα… ανθρώπινο πρόσωπο στο Φεγγάρι; Ισχύει ή οπτική απάτη;

Περιβάλλον

Πανσέληνος σήμερα και πολλοί άνθρωποι, θαυμάζοντας αυτό το υπέροχο ουράνιο γεγονός, θεωρούν ότι βλέπουν ένα “πρόσωπο” ή κάποια σχήματα στην ορατή πλευρά της Σελήνης. Είναι, άραγε, αυτό σωστό ή πρόκειται για μία ακόμη οπτική απάτη του φεγγαριού;

Από τα βάθη της αρχαιότητας, οι άνθρωποι είχαν παρατηρήσει ένα μυστηριώδες πρόσωπο, που σχηματιζόταν αχνά στην επιφάνεια του φεγγαριού, ειδικά όταν η πανσέληνος κοσμούσε επιβλητικά τον ουράνιο θόλο. Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες, αλλά και επιστημονικές προσεγγίσεις από διαφορετικούς λαούς και από διαφορετικές χρονικές περιόδους, τόλμησαν να σκιαγραφήσουν με τον δικό τους τρόπο το περίφημο πρόσωπο του φεγγαριού.

Ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας Πλούταρχος στα Ηθικά του αφιέρωσε μια πραγματεία ειδικά για το θέμα, με τον τίτλο «Περί του προσώπου του εμφαινομένου τω κύκλω της Σελήνης».

Σύμφωνα με μία παράδοση των Ινδιάνων, της Βόρειας Αμερικής, κάποτε ένας πολεμιστής θύμωσε τόσο πολύ ώστε άρπαξε τη γιαγιά του και την πέταξε πάνω, προς τον ουρανό, τα μεσάνυχτα. Την πέταξε προς το φεγγάρι και τη βλέπουμε πια εκεί. Οι Ίνκας, όπως αναφέρεται στη βικιπαίδεια, μιλούσαν για μια όμορφη κοπέλα που ερωτεύτηκε το φεγγάρι και ενώθηκε για πάντα με αυτό.

Οι ιθαγενείς των Νήσων Χέρβεϋ βλέπουν την `Ινα, μια γήινη κόρη που μεταφέρθηκε εκεί για να γίνει η σύζυγος του δορυφόρου μας και φαίνεται με ένα σωρό φύλλων taro και ένα σκισμένο στα δύο κλαρί κοκοφοίνικα. Οι ιθαγενείς των Νήσων Σαμόα βλέπουν πάνω στη Σελήνη μία μητέρα με το παιδί της και τον ξύλινο κόπανο με τον οποίο χτυπά φύλλα του τοπικού υφάσματος από χαρτί. Η γυναικεία μορφή φαίνεται καλύτερα, κατά τον δρα. James Thompson, όταν η Σελήνη είναι 9 ημερών, στο δυτικό μισό του δίσκου της, με το πρόσωπο ελαφρώς ανασηκωμένο προς την ανατολή.

Στη βόρεια Γερμανία και στην Ισλανδία οι Hjuki και Bil είναι δύο νέοι που φαίνονται στη Σελήνη να κουβαλούν ένα φορτίο υδρόμελι. Στη Φρισία της Ολλανδίας τα σημάδια πάνω στο φεγγάρι απεικονίζουν έναν άνθρωπο που έκλεβε λάχανα και όταν αποκαλύφθηκε οι πληγέντες γείτονές του ευχήθηκαν να ήταν στο φεγγάρι και έτσι έγινε. Σε παραλλαγή, είναι ένας ζωοκλέφτης με τον σκύλο του, που παραπλανούσε πρόβατα να τον ακολουθήσουν με λάχανα και όταν αποκαλύφθηκε μεταφέρθηκε στη Σελήνη, όπου και φαίνεται μέχρι σήμερα με τα λάχανα και όλα τα άλλα. Άλλοι έλεγαν πως πιάστηκε με ένα δεμάτι λυγαριές που δεν του ανήκαν και παρουσιάζεται στο πρόσωπο της Σελήνης με τα κλοπιμαία του.

Στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι (προφανώς από τον «άνθρωπο» του φεγγαριού).

Οι λαϊκοί μύθοι της Δανίας αναφέρουν ότι το φεγγάρι είναι απλώς ένα κεφάλι τυρί, που έπηξε από το γάλα που βγήκε από τον Γαλαξία, κάτι που ανακαλεί την οικεία σήμερα αναφορά του Ραμπελαί, πως κάποιοι νομίζουν ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από (πράσινο) τυρί.

Οι βιβλικά σκεπτόμενοι τοποθέτησαν στον δίσκο της Σελήνης το πρόσωπο της «δακρυρροούσας Μαγδαληνής», ή του Ιούδα Ισκαριώτη. Παλαιότερα, έβλεπαν τον πατριάρχη Ιωσήφ, τον Ισαάκ με τα ξύλα για τη θυσία, τον «Εβραίο αμαρτωλό» που μάζευε ξερόκλαδα την ημέρα του Σαββάτου και τιμωρήθηκε από τον Θεό με θάνατο δια λιθοβολισμού ή τον Κάιν, που διώχθηκε «από προσώπου γης» στο πρόσωπο της Σελήνης. Τον τελευταίο ως «άνθρωπο στη Σελήνη» προτίμησαν περισσότερο και οι κλασικοί Ευρωπαίοι ποιητές Δάντης, Τσόσερ και Σαίξπηρ.

Σύνολο επισκέψεων 3,196 , Σήμερα 3