Γιατί οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κόψετε ΤΩΡΑ τις τροφές με πολλά λιπαρά και σάκχαρα…

Διατροφή

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η κατανάλωση μιας δυτικής διατροφής βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο με τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσου του εντέρου.

Η μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος προκαλεί βλάβη στα κύτταρα Paneth, ανοσοκύτταρα στο επιθηλίου του λεπτού εντέρου κάτι που προκαλεί φλεγμονή. Όταν τα κύτταρα Paneth δεν λειτουργούν σωστά, το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου είναι πολύ επιρρεπές σε φλεγμονή, θέτοντας σε κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και υπονομεύοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη ρύθμιση της ανοσίας του εντέρου αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων Paneth.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να βρουν την αιτία της δυσλειτουργίας των κυττάρων Paneth στους ανθρώπους. Ανέλυσαν μια βάση δεδομένων που περιέχει δημογραφικά και κλινικά δεδομένα για 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης των κυττάρων Paneth κάθε ατόμου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε με κύτταρα Paneth που φαινόταν ανώμαλα κάτω από το μικροσκόπιο.

Στους ανθρώπους, η παχυσαρκία είναι συχνά αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος και ζάχαρη. Έτσι, οι επιστήμονες έδωσαν σε κανονικά ποντίκια μια διατροφή στην οποία το 40% των θερμίδων προερχόταν από λίπος ή ζάχαρη, παρόμοια με την τυπική δυτική διατροφή. Μετά από δύο μήνες, τα ποντίκια είχαν γίνει παχύσαρκα και τα κύτταρα Paneth που είχαν φαινόταν σαφώς ανώμαλα.

Η παχυσαρκία δεν ήταν αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγιεινών τροφών δεν επηρέασε τα κύτταρα Paneth. Το πρόβλημα ήταν η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα. Τα κύτταρα Paneth επέστρεψαν στο φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι επανήλθαν στην υγιεινή διατροφή για τέσσερις εβδομάδες.

Σύνολο επισκέψεων 2,066 , Σήμερα 1