Πίνεις και… λύνεις. Το διάσημο νησί μας στην ελίτ των περιοχών κρασιού του κόσμου…

Ο τόπος μας

Την ένταξη της Σαντορίνης και των Νησιών του Αιγαίου στο παγκόσμιο δίκτυο Great Wine Capitals (“Μεγάλες Οινοπαραγωγικές Πρωτεύουσες”) ανέλαβαν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το δίκτυο Great Wine Capitals Global Network (GWCGN), που ιδρύθηκε το 1999, αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ των πιο διάσημων και αναγνωρισμένων οινικών περιοχών του κόσμου, με σκοπό την προώθηση του οινικού τουρισμού, της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Σαντορίνη φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως οινική πρωτεύουσα, ισάξια με θρυλικές περιοχές όπως το Μπορντό, η Ριόχα και η Κοιλάδα της Νάπα. Ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κρασιού GWCGN, η Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους θα αποκομίσουν πολυάριθμα οφέλη, κυρίως μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών με άλλες κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές, διεθνώς.

Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ένα από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά μέρη του κόσμου, αλλά και ένας τόπος που παράγει μερικά από τα καλύτερα λευκά κρασιά, παγκοσμίως. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή κρασιού στη Σαντορίνη έχει ιστορία 3.500 ετών, από την προϊστορική εποχή πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου περί το 1.700 π.Χ.

Είναι ο πιο γηραιός στον Ελλαδικό χώρο, κι αξιοσημείωτο είναι πως μερικά αμπέλια μπορεί να είναι και 300 χρόνων, αφού η φυλλοξήρα δεν έφτασε ποτέ εδώ. Οι αμπελουργοί έχουν εφεύρει το μοναδικό τρόπο κλαδέματος των αμπελιών που είναι πλεγμένα σαν κουλούρες για την προστασία από τους ανέμους.

Το ηφαιστιογενές έδαφος, οι προφυλλοξηρικοί αμπελώνες, ο πολύτιμος καρπός του Ασύρτικου που χαρακτηρίζεται από την έντονη ορυκτότητά του, κάνουν τα κρασιά της Σαντορίνης παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα «Volcanic Wines» και το νησί της Σαντορίνης παγκόσμιο οινικό προορισμό! Απ’ αυτή τη ποικιλία σε συνοινοποίηση με το Αθήρι και το Αηδάνι φτιάχνεται ο οίνος Π.Ο.Π. Σαντορίνη, αλλά και το γλυκό Vinsanto. Για την παραγωγή του Βινσάντο, τα σταφύλια λιάζονται και το παραγόμενο κρασί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια.

Διαδώστε το Εδώ ζεις