Προκαλεί παγκόσμιο δέος… Εδώ βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα της Γης. Εικόνες, βίντεο

Ο τόπος μας

Ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για το σταλακτικό του πλούτο αλλά και για τα καταγάλανα νερά του, φωλιάζει στο ακριτικό Καστελόριζο, στα νότια του νησιού. Πρόκειται για τη Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη, η οποία, όχι τυχαία, συγκαταλέγεται στα 15 ομορφότερα σπήλαια του κόσμου.

Με μία μικρή πύλη που με τα βίας χωράει να περάσει μία μικρή βάρκα όταν ο καιρός το επιτρέπει, η Γαλάζια Σπηλιά θεωρείται ένα κρυμμένο μέρος με μοναδική φυσική ομορφιά.
Έχει μήκος 40-50 μέτρα, πλάτος 25-30 μέτρα και ύψος 20-25 μέτρα και είναι πολύ μεγαλύτερο από το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Γκρότα Ατσούρα στο Κάπρι της Ιταλίας. Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, δημιουργώντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα, μόνο κάτω από ήρεμες συνθήκες της θάλασσας, καθώς η είσοδος είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος είναι ακόμα σε χαμηλή θέση.

Η ''γαλάζια σπηλιά'' του Καστελόριζου... (video) | Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Στη «γαλάζια σπηλιά» του Καστελόριζου κατοικούν φώκιες μονάχους – μονάχους οι οποίες συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες. Για αυτό και ονομάζεται «Φώκιαλη». Πέραν από τις φώκιες, η «γαλάζια σπηλιά» φιλοξενεί χιλιάδες αγριοπερίστερα, ενώ στο βυθό της υπάρχουν μοναδικά και σπάνια είδη ψαριών. Ο πανύψηλος θόλος του σπηλαίου καλύπτεται από λευκούς σταλακτίτες, που αποτελούν ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα της Γης.

Καθώς οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στο σπήλαιο οι σταλακτίτες αποκτούν μοναδικούς χρωματισμούς, ενώ τα νερά του σπηλαίου αποκτούν ένα φωτεινό γαλάζιο χρώμα, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

Η πανέμορφη «γαλάζια σπηλιά» που φωλιάζει στο ακριτικό Καστελόριζο! | GR-NEWS

Όταν έχει αέρα και φουσκοθαλασσιά η είσοδος κλείνει και το σπήλαιο δεν είναι προσβάσιμο. Εκτός από το περίφημο Γαλάζιο Σπήλαιο, στο Καστελόριζο υπάρχουν άλλες τέσσερις σπηλιές σπάνιας γεωλογικής ομορφιάς, το Φωτσαλίκι, οι Κολώνες, η σπηλιά του Αρναούτη και του Κατραντζή.

Δείτε το βίντεο από την Aegean